Nou Barris, motor de la història
Què tenen en comú la guerra de 1714, un avió italià abatut, la fil·loxera, el cas Scala, Fraga amagant-se en un bar, Puig Antich, l’atemptat contra la revista “Papus”, Maria Mercè Marçal, l’1-O i un concurs veïnal de cacera de rates?

Doncs que van interferir al districte de Nou Barris. Ara fa un any que el Districte va celebrar el seu quarantè aniversari, però cal recalcar que al territori que avui dia és Nou Barris van passar coses abans del seu naixement, i aquestes coses ens van convertir en el que som avui dia. Hi ha un motor que fa girar la història i aquest és la lluita de classes, que és transversal a la resta de lluites. Potser haver estat sempre a les perifèries de les perifèries ens ha fet coneixedores que els drets s’aconsegueixen protestant, i d’això en sabem molt.
De petit vaig sentir moltes històries provinents de familiars, de veïnes i de persones que no coneixia, parava l’orella a la conversa a les associacions veïnals o als diferents centres socials i populars del barri, i totes em semblaven meravelloses, eren els pilars ferms de moltes de les coses que em feien la vida més fàcil. Tenia una casa gràcies a les protestes de les barraquistes, tenia transport públic que em portava a casa gràcies als segrestos d’autobusos, i així un llarg etcètera. A més, les protagonistes eren del meu barri o del meu districte (no podem oblidar que molta gent diu barri de Nou Barris, i em sembla una errada preciosa que fa que el sentiment de pertinença sigui més abstracte on el barri és el districte).
Les persones referents són necessàries per assolir els objectius polítics o les conquestes socials, i tenim la sort, la meravellosa sort, de seure al costat de les nostres veïnes i que ens expliquin la seva vida. Estic segur que el seu relat està ple de moments que podem vincular amb algun assoliment de drets o de millores socials. Podem dir que les nostres referents són de quilòmetre zero. Com deia abans, les persones referents són necessàries perquè ajuden a crear el relat, i el relat és necessari perquè reforça la idea del convenciment. Què és una lluita, sinó el convenciment del fet que tens raó? Aquest convenciment ens porta a la veritat i si tens la veritat com a aval de la teva lluita pots vèncer, però, alhora, pots convèncer. La disciplina de la microhistòria és aquella la qual ens mostra a aquelles a qui ens afecten les decisions dels anomenats grans personatges de la història –amb majúscules– i que interactuem des de l’anonimat que dona la massa social. I així, descobrir que els veritables protagonistes de la història som justament el poble menut, amb majúscules. Aquell poble menut que pren consciència de la seva capacitat de canviar els esdeveniments amb les seves accions –nota important: l’esquerra acciona, la dreta reacciona– i aquestes porten a la transformació que esdevé motor, exacte, nosaltres amb les nostres accions som el motor de la història. El temps és una dimensió, més concretament la quarta, per això volem donar-li una forma amb la qual es puguin veure els diferents esdeveniments que han ocorregut i que ens donen una dimensió física en la història. Així neix l’eix cronològic, aquesta eina tan atractiva per a historiadores. Normalment es troba a revistes, llibres i fins i tot a parades de metro, però nosaltres la inaugurem al Casal Popular Tres Voltes Rebel, ja que el casal ha estat, des del seu naixement, un dels focus de lluites socials. En aquest cas, l’eix cronològic té una llargada de sis metres i més de 150 fotografies, més de 300 referències, bibliografia, cançons populars i clams que donen suport al relat històric.
L’acte d’inauguració serà divendres 11 d’abril a les 19h. Un dels objectius és fer una eina educativa, per això comptarà amb material de suport que serà obert per a tothom. Aquest acte disposarà de la presència d’aquests protagonistes i referències que abans us parlava. Persones que han fet de la seva plusvàlua més valuosa, que és el seu temps, un regal per a tothom en forma de resistència, lluita i dignitat. Us esperem a totes. Salut.