Tímids avenços en la gestió comunitària
Les entitats de gestió comunitària de Barcelona han fet una concentració davant l’edifici nou de l’Ajuntament, el dimarts 17 de setembre, per acompanyar la reunió que han tingut amb els responsables municipals. El regidor, Lluís Rabell, s’ha compromès verbalment a augmentar els pressupostos dels nous convenis que s’han de signar en els pròxims mesos per adaptar-los a la pujada de l’IPC.
Lluís Rabell, regidor de Pla de Barris, Participació, Persones Grans i Educació de l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a posar 80.000 euros més per als 10 convenis de gestió comunitària de Nou Barris. També s’ha compromès a demanar-ne 220.000 més al tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, ja que el Districte de Nou Barris diu que no pot assumir aquesta despesa. En total seria un augment de 300.000 euros anuals a repartir entre els 10 espais de gestió comunitària del districte, que és el que demanen les entitats veïnals que gestionen aquests equipaments.
De totes maneres, les entitats reclamen una altra reunió amb el regidor Lluís Rabell i una reunió urgent amb l’alcalde Jaume Collboni per certificar aquests compromisos, perquè asseguren que la viabilitat d’aquests projectes està en risc si no s’augmenta el pressupost actual. També avisen que no descarten rebutjar la renovació dels convenis si no s’arriba a un acord en aquest sentit.
Tot això després que, el dimarts 17 de setembre, les representants dels 30 equipaments de gestió comunitària de Barcelona que han de signar pròximament aquests convenis, hagin tingut una reunió amb el regidor Lluís Rabell, per reclamar l’increment dels pressupostos. Mentre es feia la reunió a dintre de l’Ajuntament, a fora, a la plaça Sant Miquel, hi ha hagut una concentració en defensa de la gestió comunitària, amb gran representació de veïnes i treballadores de Nou Barris.
La Plataforma de Gestió Ciutadana de Barcelona, que ja va emetre un comunicat el 15 de juliol d’enguany, reclama un increment dels pressupostos que l’Ajuntament els ofereix per gestionar els equipaments en el pròxim conveni, 2025-2028. La plataforma denuncia que els recursos que els ofereix l’Ajuntament resulten totalment insuficients davant la pujada de l’IPC que hi ha hagut en els darrers anys degut a la inflació; i reclamen la necessitat de pujar la inversió municipal en cultura i dinamització social als barris, que és la tasca que duen a terme aquests equipaments.
La plataforma també exigeix que es reactivi el programa de patrimoni ciutadà, per continuar promocionant les iniciatives d’ús i gestió comunitària del patrimoni públic municipal. Els representants del consistori han dit al respecte que pujaran de dos a cinc el nombre de tècnics municipals d’aquest programa i que estan treballant per un acord ciutadà que permeti constituir una taula de governança de patrimoni ciutadà de cara al gener 2025.
Després de la reunió, la plataforma ha valorat en un comunicat que “el to d’aquesta reunió ha estat molt més conciliador que l’anterior, el regidor ha reconegut les limitacions i lentitud de la burocràcia i ha verbalitzat el compromís amb la gestió cívica, però no s’han aconseguit les millores que es voldrien. Els convenis es gestionen a escala de Districte i sorprèn que no n’hagin gestionat la dotació abans i ho hagin de mirar ara”. Segons la plataforma “tornem a una situació de crisi, perquè els convenis estan infradotats, precaritzen la gestió comunitària i sentim que no s’aposta per la relació público-comunitària i, en canvi, sí que hi ha diners per impulsar un model de ciutat privatitzada”.
En l’àmbit del nostre districte, Irene Giménez, de la coordinadora de gestió comunitària de Nou Barris, ha valorat que «haurem de continuar pressionant, perquè, com no han traspassat la informació del Districte a la casa gran, doncs ara cal començar a mirar-ho amb el responsable de pressupostos, Jordi Valls, i això suposarà que si ho aconseguim no anirem a temps, o si arribem a temps anirem molt molt justes. Que no hagin fet aquest traspàs intern d’informació, molesta i angoixa, perquè és com que no li donen la importància que es mereix la gestió comunitària».
Cal recordar que els 10 equipaments de Nou Barris són els primers que han de signar els nous convenis i que molts d’ells s’han plantejat no signar-los si no s’aprova l’augment del pressupost que demanen. Els 10 espais de gestió comunitària de Nou Barris són: Casal La Cosa Nostra, Ateneu La Bòbila, Masia de la Guineueta, Can Basté, Kasal de Joves de Roquetes, Centre Ton i Guida, Poliesportiu Valldaura, Casal de Joves de Prosperitat, Casal de Barri de Prosperitat i Ateneu Popular 9 Barris.