Nou Barris

‘Defensem el barri’, la perifèria en lluita

Més d’una vintena d’entitats se sumen a aquesta campanya que té per objectiu defensar els barris perifèrics de la gentrificació, les retallades socials i l’augment de l’extrema dreta

Dinàmiques per construir la campanya.

El divendres 1 de desembre, diverses entitats, col·lectius, organitzacions i veïnat de Nou Barris i Trinitat Vella es van trobar a la Masia de la Guineueta en una assemblea oberta per concretar i impulsar la campanya ‘Defensem el barri’. Convocada per 9 Barris Feminista, la iniciativa sorgeix de «la necessitat de cridar a la força col·lectiva per a prendre acció davant tota la injustícia que cada dia augmenta al barri a causa de les successives crisis econòmiques, l’augment de l’extrema dreta, la privatització de sectors com la salut i l’educació i l’anomenada Marca Barcelona».

L’acte va començar recollint les conclusions d’una trobada comunitària anterior que havia girat al voltant d’enfortir l’autoorganització col·lectiva i havia aglutinat a més de 50 persones. Durant aquesta trobada anterior, el 3 de novembre, que va tenir lloc a l’Ateneu La Bòbila, es va fer èmfasi en teixir vincles i xarxes de suport mutu entre les diferents veïnes, entitats i organitzacions. Tal com es va compartir a les conclusions “la idea és cooperar per donar una resposta més efectiva a les diverses necessitats materials i emocionals del veïnat (habitatge, alimentació, papers per les veïnes migrades, salut, feminismes, pensions, drets laborals, defensa de la terra, lluita contra el masclisme i el racisme, etc.)”. També és va destacar la importància de la tasca de les entitats, que donen resposta allà on l’Estat no arriba, amb la voluntat de construir alternatives al sistema dominant des d’on reproduir relacions socioeconòmiques i relacionals més justes i solidàries.

Amb aquest punt de partida, durant l’acte de presentació de la campanya es van plantejar dues preguntes. La primera, sobre què cal denunciar i reivindicar al territori i la segona, vinculada a quines són les necessitats a cobrir. Les entitats i grups participants van acollir la campanya i la van centrar en quatre eixos claus: les xarxes de lluita; l’habitatge digne i la denuncia del model de turisme i gentrificació dels barris de la perifèria; els serveis públics dignes; i la lluita contra el Pla Endreça i la Llei mordassa, vinculades a la recuperació de l’espai públic i el comerç local i contra la repressió i la criminalització.

Així mateix, es va denunciar que cada vegada els barris estan més al servei de la Marca Barcelona i no de la comunitat que l’habita. Les assistents van incidir en que la inversió pública ha d’anar dirigida a millorar el transport, el parc d’habitatge públic, els centres de salut i les iniciatives de lleure dels casals i espais comunitaris i no a empreses privades i esdeveniments d’un circuit cultural capitalista, posant com exemple el Brunch electrònik.

Debats a la Masia de la Guineueta.

Durant la trobada, es va reforçar la necessitat d’autodefensa, material, física i ideològica, en tots els àmbits de la vida. D’una banda, per protegir-se entre el veïnat dels discursos d’odi racistes, antifeministes i lgtbifòbics i, d’altra banda, per reforçar totes les lluites i cooperar les unes amb les altres. Es va acordar que l’objectiu principal de la campanya és «ser més fortes per fer front als atacs que es reben com a barri per part de l’Estat i el mercat capitalista».

La segona part de la trobada va anar encarada en concretar propostes d’accions i es va acordar aglutinar les diferents mobilitzacions, ja siguin desnonaments, concentracions a favor de la sanitat pública o per equipaments comunitaris dignes, sota el lema #DefensemElBarri. A més, les assistents van agafar el compromís de presentar la iniciativa política a més entitats per poder sumar forces i teixir vincles entre els 13 barris del districte de Nou Barris i de la perifèria nord de Barcelona.

També es va debatre sobre la importància de defensar el model de gestió comunitària, però fent focus en que no pot ser un model al servei de l’administració. Les entitats presents van assenyalar la importància de fer feina comunitària i van denunciar com l’administració cada vegada els ofega més i intenta reproduir un model basat en donar serveis i no en la gestió real dels recursos per part del veïnat. Així mateix, van exigir que l’administració doni valor polític al veïnat i a les entitats dels barris, no a cooperatives, associacions, empreses o entitats externes. Es va defensar que la gestió comunitària és un model útil quan es posen al centre les necessitats dels barris i que és una eina més de participació veïnal i de lluita per a la defensa de la identitat i història del districte. Com recull la carta de presentació, la trobada va reafirmar que Nou Barris és comunitat i, fent una picada d’ull a ‘9Barris Cabrejada’, es van recordar les lluites que han fet que s’arribi fins a dia d’avui, incidint en que les veïnes continuen cabrejades perquè “no és pobresa, és injustícia”.

Aquí podeu llegir la carta de presentació de la campanya:

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button