Nou Barris

Manifestació per un habitatge digne el 17 de maig

Les convocants exigeixen la baixada dels preus dels lloguers, que l’habitatge públic es posi a disposició del veïnat, uns reallotjaments dignes en cas de desnonament i la retirada d’iniciatives per fomentar el turisme al barri.

La manifestació forma part de les accions organitzades per la campanya ‘Defensem el Barri’, que aplega una quinzena d’entitats i col·lectius de Nou Barris.

Nou Barris es planta davant l’especulació i la gentrificació. Per aquest motiu, el pròxim divendres 17 de maig les entitats i col·lectius que formen part de la campanya ‘Defensem el Barri’, entre les quals hi ha el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, convoquen una manifestació per a exigir un habitatge digne per a tothom al districte i a la ciutat. La convocatòria sortirà a les 17:30h de la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker i recorrerà el barri per denunciar la crisi d’habitatge a la qual ens ha abocat l’especulació dels fons voltor, immobiliàries i bancs; així com l’abandonament de les administracions públiques, que criminalitzen l’ús de l’espai públic i l’ocupació al mateix temps que deixen centenars d’habitatges públics buits i en degradació.

Les exigències de les entitats i col·lectius que convoquen la manifestació giren al voltant de quatre eixos centrals:

Baixada generalitzada dels preus dels lloguers. Nou Barris va ser el 2023 el districte de Barcelona on més van apujar els preus dels lloguers. Per aquest motiu, no en n’hi ha prou amb una regulació del lloguer que encara deixa escletxes a la patronal immobiliària i als propietaris per a continuar lucrant-se a costa de les nostres vides. No es poden oblidar tampoc de les grans pujades dels tipus d’interès, que estan ofegant a moltes veïnes amb hipoteques.

Habitatge públic a disposició del veïnat. Aquest parc públic es troba en condicions degradants i en molts casos buit. Tot i això, l’Ajuntament de Barcelona insisteix a fer fora les veïnes i els veïns que ocupen aquests habitatges, com ho demostra el fet que el consistori sol·licita més d’una ordre de desnonament per setmana des del 2018. No pot ser que una entitat pública persegueixi i criminalitzi les veïnes i veïns que ocupen un habitatge públic, deixant-les al carrer sense cap altra alternativa i sense la possibilitat de poder accedir a cap altre recurs públic, com la mesa d’emergència. Sobretot quan els seus mecanismes burocràtics no estan donant resposta a la cruesa de la crisi de l’habitatge a la ciutat.

Que els serveis socials garanteixin un reallotjament digne a totes les persones i famílies que són desnonades. Les condicions en que es reallotgen a les veïnes que són expulsades de les seves cases són indignes, sovint en albergs o pensions on s’estan per més de sis mesos, anys fins i tot, compartint habitacions amb desenes de persones, sense accés a serveis bàsics com la cuina, un armari o un lavabo en condicions. Uns allotjaments temporals pels quals l’Ajuntament de Barcelona paga milions d’euros, més de 3.000 euros per cada habitació, els quals acaben a les butxaques d’empreses especuladores com BCD Travel o Servihabitatge. A més, es denuncia la discriminació racista i masclista que patim per part dels serveis socials.

Condemna dels intents de l’Ajuntament de Barcelona d’expandir encara més la gentrificació de la nostra ciutat. Recentment, hem escoltat propostes absurdes com la creació d’un “laboratori d’art urbà” al nostre districte. Amb mesures com aquesta demostren que no en tenen prou amb posar en venda la ciutat i ara volen convertir cada racó dels nostres barris en un espai d’explotació turística i d’especulació. Mirem amb preocupació com cada cop hi ha més espais turístics als nostres barris: hotels, pensions, albergs, pisos turístics; on abans hi havia pisos, cases, llars… on abans hi havia barri. Davant d’això, Nou Barris continuarà sent un focus de resistència davant aquest capitalisme que ens vol expulsar dels nostres barris.

Per tot això, les convocants volen que la manifestació del 17 de maig sigui un moment per portar al carrer aquestes reivindicacions.

Defensem el Barri

La campanya ‘Defensem el Barri’ la impulsem una quinzena d’entitats i col·lectius de Nou Barris, els quals volen recuperar la lluita als carrers, per mantenir un front de resistència que defensi el veïnat davant els atacs del capitalisme voraç i l’extrema dreta. La seva acció se centra en diversos eixos: la recuperació de l’ús veïnal de l’espai públic, la lluita per un habitatge digne i en contra de l’especulació i la gentrificació, la creació de xarxes de lluites socials, la reivindicació per uns serveis públics de qualitat, la defensa de la salut i la reivindicació de Collserola com un espai de i per a les veïnes. Tot això amb el transfeminisme, l’ecologisme, l’antiracisme i la lluita de classes com a eixos transversals que teixeixen totes aquestes reivindicacions.

Amb aquests objectius en ment, els col·lectius i entitats que formen part de la campanya han participat conjuntament a les mobilitzacions del 8M i del Dia Mundial de la Salut (7 d’abril) i del 1r de Maig, així com han organitzat accions també per reivindicar un habitatge digne per a tothom i una Collserola lliure d’abocadors. Davant l’abandonament de les administracions públiques i dels poders polítics, aposten per la mobilització social i de classe obrera que ens permeti mantenir un front de resistència que defensi al veïnat i les seves llars.

Articles relacionats

Back to top button