Nou Barris

Projectes comunitaris en perill a Nou Barris

Publiquem un comunicat signat per 19 associacions veïnals i entitats del territori:

A Nou Barris tenim un grapat de projectes comunitaris, amb trajectòries llargues i impacte real i contrastat per a la vida i la convivència veïnal.

Alguns d’aquests projectes tan importants estan en perill.

Podem assenyalar-ne :

– Plans de Desenvolupament Comunitari

– 9 Barris Acull

– Tastet d’oficis

– Gestió ciutadana d’equipaments municipals

– Projecte Karpa-Franja-Tronet

I tants altres que es troben en la mateixa situació de risc i que podríem afegir al llistat.

Tots tenen en comú que són projectes que van ser lluitats pel veïnat i que estan gestionats per entitats del territori. Entitats sense ànim de lucre que tenen com a objectiu principal la millora de la vida als barris a través de l’acció i l’enxarxament comunitari.  Aquests projectes, sovint s’han posat com a exemple (des de l’Ajuntament, des de l’àmbit acadèmic…), fins i tot han estat premiats en diverses ocasions pel seu impacte social i per la seva forma de treballar.  Però al mateix temps, sempre ha mancat una aposta política decidida i valenta per assegurar-ne el seu sosteniment. Un sosteniment cada cop més difícil, que ha recaigut en les entitats que els tiren endavant, arribant a posar-les en risc i afectant greument altres iniciatives i projectes que aquestes entitats porten a terme.

Sovint ens preguntem com és que en els últims temps han ressorgit entre una part del nostre veïnat les actituds  racistes, xenòfobes, violentes, masclistes… També com és que el vot a partits d’extrema dreta ha anat en augment; com és que al nostre districte tenim dos consellers de Vox.

Està molt clar que les desigualtats socioeconòmiques són terreny adobat pels discursos d’odi. I està molt bé posar cordons sanitaris i línies vermelles als parlaments, però les polítiques més efectives contra l’extrema dreta són les que incideixen en la vida diària de les persones, les que enxarxen i generen relacions de veïnatge, de solidaritat i de suport mutu. I és aquí precisament on tots aquests projectes que estan en perill, i molts d’altres que podríem afegir a la llista, contribueixen decisivament.

Aquestes són les polítiques públiques que necessitem, les que faciliten i acompanyen iniciatives veïnals que vertaderament impacten en la cohesió social als nostres barris i que històricament han contribuït a millorar la vida de totes les persones que hi convivim.

Ara i després d’anys de funcionament en precari, les entitats que les impulsen no tenen clar el seu futur si no hi ha una aposta decidida, clara i amb mirada a llarg termini per part de l’Administració pública. Una Administració pública representada en l’Ajuntament i la Generalitat que semblen del tot alienes a les conseqüències que tindrà que aquesta “xarxa de seguretat” comunitària desaparegui.

Barcelona, abril 2024

Signatures:

Coordinadora d’associacions veïnals i entitats de 9 Barris

Associació Veïnal de Verdum – Nou Barris

Associació veïnal de Porta

Associació de Veïns i Veïnes de Les Roquetes

Associació de Veïns i Veïnes Can Peguera

Associació de Veïnes i Veïns de Torre Baró

Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira

Associació Veïnal de Prosperitat

Associació de Veïns i Veïnes de la Trinitat Nova

Associació de Veïns i veïnes de Ciutat Meridiana

Associació de Veïns i Veïnes de Torre Llobeta i Vilapicina

Associació de Veïns i Veïnes de La Guineueta

Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris

Associació 9 Barris Acull

Associació Bidó de Nou Barris – Ateneu Popular 9 Barris

Can Masdeu

La Casa dels Futurs (Can Masdeu)

Taula Oberta Trinitat Nova

Associació Socicultural La Cosa Nostra – Can Peguera

Portada del pla de treball 2023 del Pla Comunitari de Roquetes.

Articles relacionats

Back to top button