Nou Barris

Un 1r de Maig diferent a Nou Barris

Valoracions i reflexions del Comitè 1r de Maig de Nou Barris al voltant dels diferents actes que s’han fet aquest any al districte.

Taula rodona sobre lluites sindicals, el 30 d’abril a la Marquesina de la Via Júlia.

El Primer de Maig de 2024 ha estat diferent, sobretot a Nou Barris. Per primer cop, la Taula Sindical –formada pels sindicats CGT, CNT, COS, co.bas, IAC i Solidaritat Obrera– ha tingut una presència total a la perifèria de la ciutat, descentralitzant així tots els actes que s’havien proposat. El dia 1 de maig hi va haver una manifestació multitudinària a Nou Barris, que va recórrer els carrers del districte fins arribar a la plaça de la República. Milers de persones van sortir al carrer i van alçar la veu contra la precarietat laboral i la degradació de la vida.

No podem passar de puntetes per un tema: l’internacionalisme de la classe treballadora s’ha evidenciat a través del suport al poble de Palestina que va marcar la jornada del 1r de Maig. Amb la incorporació d’actes previs a la manifestació, organitzats per la Taula Sindical en col·laboració amb les entitats Comunitat Palestina de Catalunya i Prou complicitat amb Israel, així com amb les pancartes i els càntics que van estar presents durant la manifestació amb la intenció de denunciar el genocidi que l’estat sionista d’Israel executa dia rere dia.

El Comitè del 1r de Maig de Nou Barris –format per persones a títol individual, així com pel Sindicat co.bas, el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, el Casal Popular 3 Voltes Rebel, Salvem les Pensions Nou Barris, Arran Nou Barris, la CUP Nou Barris, Nou Barris Feminista i el Partit Revolucionari dels Treballadors– ha valorat molt positivament la feina que s’ha impulsat des d’aquest espai assembleari i divers, que es va constituir amb l’objectiu d’organitzar un mes de maig reivindicatiu sota el lema ‘Organitzades per una vida digna’. Des d’aquest espai s’han fet valer totes les iniciatives que han impulsat les organitzacions que han conformat el Comitè i que es van recollir al cartell unitari que van difondre.

Arran d’aquesta valoració positiva, el Comitè ha compartit amb Noubarris.info una sèrie de reflexions que, segons informen, pretenen motivar la creació de les condicions necessàries per fomentar la unitat d’acció de la classe treballadora a les perifèries de la ciutat de Barcelona: “Nou Barris ha estat històricament un districte on han confluït diferents moviments de lluita, que sempre han trobat un espai comú a l’hora de reclamar millors condicions de vida pel veïnat dels diferents barris. L’organització que s’estructura a Nou Barris és hereva de les lluites que ens precedeixen; sense aquestes no tindríem la identitat que tant apel·lem les noubarrienques. Reivindicar els nostres orígens, reconèixer la feina feta, abraçar la camaraderia i organitzar-nos des d’allò que ens vincula és la fórmula que hem volgut fomentar aquest Primer de Maig, continuant amb la feina que es va promoure des de Nou Barris Cabrejada i que actualment es manté viva gràcies a la campanya Defensem el Barri.”

L’eix central que ha vehiculat l’acció del Comitè ha estat la denúncia de les condicions de vida de la classe treballadora a Nou Barris i la necessitat d’organitzar-se per fer front als reptes de la vida quotidiana. Atenent a la diversitat que caracteritza la població que conviu als barris del districte, han pretès assenyalar la degradació creixent de la vida als barris com a conseqüència de la crisi crònica del capitalisme que, segons  expliquen, externalitza les conseqüències no desitjades del sistema en les persones més precaritzades. En aquest sentit, denuncien que “l’embat del capitalisme no afecta a tothom per igual: dones, persones migrades, persones amb discapacitat o diversitat funcional, el col·lectiu LGBTI+, la comunitat gitana, les persones racialitzades i la gent gran es veuen immerses en un sistema que les discrimina, no només per ser treballadores sinó per l’acumulació d’altres característiques amb que les defineixen i situen en les relacions de producció”.

La intenció del Comitè, asseguren, ha sigut prendre consciència de les interseccions en l’opressió que acaba patint la classe treballadora, amb l’objectiu d’articular una organització inclusiva i horitzontal.

Amb aquesta voluntat, el 30 d’abril van convocar un espai de trobada i debat a la Marquesina de la Via Júlia, que va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones. Hi van confluir, també, diversos col·lectius, per tal d’encetar un diàleg que remarqués la necessitat d’estar organitzades, a la feina i als barris, per defensar els drets que ja tenim i conquerir-ne de nous. Representants de la Coordinadora Obrera Sindical, del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris i del Sindicat Comissions de Base van explicar la seva experiència organitzativa al districte, que va servir de pretext per concloure amb la lectura del manifest del Comitè, precedit d’una sèrie d’intervencions del públic que animaven a “recuperar la il·lusió per treballar dia a dia en la construcció d’un sistema de vida més sostenible, centrat en el suport mutu i la cooperació entre iguals, que ocupi la vida als carrers i a les places dels barris”. Podeu llegir el manifest complet aquí.

L’accés i manteniment de l’habitatge, reconegut com a dret fonamental, ha estat un dels àmbits que el Comitè ha volgut fer visible durant aquest 1r de Maig: “La mercantilització descontrolada de l’habitatge ha suposat la desgràcia de moltes persones a Nou Barris, mentre que d’altres s’enriquien, i ha definit la morfologia urbana del territori i els usos del sòl, convertint moltes zones del districte en barris dormitori o en zones abocades a una gentrificació creixent. Veiem com el Sindicat d’Habitatge lluita incansablement per denunciar l’especulació dels bancs i els fons voltor, així com la complicitat de les administracions públiques, mentre ofereix un espai d’acollida, organització i acompanyament per a les persones afectades”.

En aquest sentit, el Comitè crida a participar a la manifestació que tindrà lloc el divendres 17 de maig a les 17:30h sota el lema ‘Nou Barris contra l’especulació i la gentrificació’, organitzada pel Sindicat d’Habitatge en el marc de la campanya Defensem el barri, i que sortirà de la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker.

El Comitè ha denunciat, també, que l’esgotament dels recursos i la situació de col·lapse, ecològic i econòmic, que es deriva de l’acció humana en aquests darrers segles d’industrialització salvatge, de capitalisme desenfrenat i de globalització, ha definit una de les línies d’acció que s’han incorporat, la lluita de classes i l’ecologisme com a eines per definir les propostes de futur: “imaginar-nos un nou món implica fer-lo possible ara mateix, al marge dels mercats i les institucions, centrant-nos en el suport mutu i l’autogestió de les comunitats. Volem subvertir l’ordre de la vida, desmercantilizant les nostres relacions, fomentant la cooperació i articulant alternatives sostenibles que garanteixin una vida digna”.

Finalment, el Comitè del 1r de Maig de Nou Barris ha fet una crida a l’organització col·lectiva: “Ara més que mai cal trencar el clima d’apatia i resignació que ens han imposat. El nostre sofriment és compartit per milions de persones, per la nostra classe social, per les persones treballadores. No volem pagar el preu del desastre que el capitalisme ha provocat. Per això, aquest 1r de Maig i cada dia de l’any reivindiquem la lluita de la classe treballadora i de totes les persones precaritzades per aquest sistema. Defensem l’organització col·lectiva de les veïnes del barri en xarxes de suport, solidaritat i lluita. Unides podem canviar aquest sistema que ens oprimeix i explota. El futur no està escrit i no ens resignem a que l’escriguin per nosaltres. És ara quan cal actuar.”

Articles relacionats

Back to top button