Nou Barris

8M: la lluita batega amb força a Nou Barris

Crònica de la jornada reivindicativa al territori.

Final de la manifestació unitària a la plaça de la República.

El dissabte 8 de març, Dia Internacional de les Dones i Identitats sexe-gènere dissidents Treballadores, el Comitè del 8 de Març de Nou Barris va organitzar una jornada plena d’activitats i accions per assenyalar la violència patriarcal, capitalista i colonial que es pateix específicament al districte.

Com cada any, la jornada va donar el tret de sortida el dia 7 de març amb la manifestació nocturna ‘Se va a armar la gorda‘, que aquest any complia quinze anys. El transfeminisme autònom va ocupar els carrers del centre de Barcelona per denunciar que el turisme mata les ciutats i expulsa les veïnes. La pluja no va impedir a milers de dones, bolleres, trans i no binàries prendre la nit i deixar clar que el transfeminisme és antiracista, transinclusiu i que està amb les treballadores sexuals.

La jornada de vaga general del 8M, convocada per la CGT, es va iniciar amb accions de boicot a l’Hospital Sant Pau per denunciar que el centre no practica avortaments des del 2012. Més de 300 transfeministes coordinades sota els grups ACAF i Perifèriques Zona Nord van deixar clar que la llibertat de les dones i les dissidències passa per l’autodeterminació del propi cos. Es van reivindicar avortaments lliures i segurs amb desplegament de pancartes a dins i a fora del recinte, entre altres accions.

Acció el 7 de març a l’Hospital Sant Pau per denunciar que aquest hospital públic no practica avortaments.

El Comitè del 8M de Nou Barris va participar d’aquesta mobilització a primera hora i, més tard, va arreplegar-se al barri per iniciar el dia de lluita amb una cercavila reivindicativa en la qual es van assenyalar aquells espais i mecanismes que impossibiliten vides dignes i oprimeixen a les dones i dissidències del territori. Durant el recorregut diversos col·lectius i entitats del barri van donar visibilitat a lluites molt diverses. La primera parada va ser al Burger King de la plaça Virrei Amat, per assenyalar la complicitat d’una empresa que finança el genocidi del poble palestí donant suport a l’Estat d’Israel. També amb la intenció de generar un moment de solidaritat internacionalista i recordar que “fins que totes no siguem lliures, no ho serà cap”.

Unes de les altres parades de la ruta van ser els mercats dels barris. En el de la Guineueta, les paradistes van llegir un comunicat en suport al 8 de Març i les manifestants també van denunciar l’explotació que pateixen les dones als seus llocs de feina, especialment aquelles que es troben en una situació administrativa irregular, com les jornaleres de la fruita. També es va visitar la seu del Districte on es va llegir el manifest contra el projecte d’art urbà promogut pel regidor Xavier Marcè, que van signar les associacions veïnals afectades i que va rebre el suport de la Coordinadora d’Entitats i de la Campanya Defensem el barri. Les feministes van demanar la dimissió del regidor per voler convertir el barri en una extensió de la marca Barcelona i no vetllar per les necessitats del veïnat del territori, sinó pels interessos del capital.

Durant la caminada van sortir moltes veïnes als balcons donant suport a la manifestació, al que les manifestants responien “vecina, escucha, tu lucha es nuestra lucha”. Un càntic que molt sovint s’escolta a les portes dels desnonaments del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, que en aquesta ocasió va assenyalar la violència de les immobiliàries i dels Serveis Socials i l’EAIA de Porta (Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i Adolescència). Unes per destrossar i especular al barri amb els preus del lloguer i amb les seves pràctiques discriminatòries en l’assignació de pisos, i a la institució per infantilitzar i criminalitzar les mares soles i migrades, que van exigir ser informades dels seus drets i recursos i no sentir-se perseguides i jutjades per les treballadores socials.

Al dinar, de la mà de Som cuina de l’Associació Som del Barri, es van sumar més veïnes i es va aprofitar per recordar la importància de les tasques de cures, com cuinar o cuidar, també en els dies de lluita.

A les 17:30h de la tarda va començar la manifestació unitària que, a l’altura de Pablo Iglesias amb Via Favència es va unir amb la convocatòria de Trinitat Nova. La manifestació va recórrer tota la Via Júlia, aturant-se en dos punts clau. El primer, al pirulí, a uns metres de la comissaria de Mossos d’Esquadra, per denunciar la infiltració policial de Belén Hammad Gómez al Casal Popular Tres Voltes Rebel. També es va llegir un comunicat contra l’augment de la repressió policial a les Festes Majors de l’any passat i contra les identificacions per perfil racial que han tingut lloc les últimes setmanes en alguns barris del districte.

Encartellada en una immobiliària del territori.

La jornada va acabar a la plaça de la República, on es van llegir els manifestos, i es va decorar el monument amb una bufanda de color lila i amb la bandera de Palestina, teixida per moltes dones de forma comunitària en un projecte impulsat per Dones portenyes.

Un any més, el 8M a Nou Barris va ser un dia de lluita on el transfeminisme de barri va sortir als carrers per lluitar per unes vides dignes. Un any més es va demostrar com el transfeminisme teixeix aliances i complicitats allà per on passa, per defensar Nou Barris dels sistemes de dominació i combatre tot allò que vol impedir construir un moviment transfeminista comunitari i combatiu per fer dels nostres barris espais segurs i habitables.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button