La transició energètica en teatre fòrum
La Xixa Teatre obre inscripcions per un taller de teatre fòrum sobre sostenibilitat i energia

La companyia de teatre, que compta amb una llarga trajectòria, ha aterrat a Nou Barris fa pocs mesos, concretament al carrer Artesania, al barri de Verdum, amb la idea de fer treball comunitari. En aquest sentit, La Xixa Teatre ha organitzat uns tallers de teatre fòrum sobre processos de transició energètica, per tal de visibilitzar aquet enorme repte que ens afecta a totes i que acabaran amb diverses representacions teatrals de l’obra resultant del taller. Les inscripcions ja estan obertes.
Transició energètica
Què significa la transició energètica? Hi ha processos de transició energètica a Nou Barris? Com impacten a la comunitat? Com es gestionen les energies renovables a una localitat? És una gestió justa? La companyia convida a un diàleg participatiu on abordaran aquestes i altres preguntes a través del teatre fòrum en una reflexió activa sobre sostenibilitat i energia. A més, les participants del taller faran tres representacions amb públic per motivar el fòrum.
L’objectiu del taller és fer visible i reflexionar de manera activa sobre els conflictes de la implementació de la transició energètica i el seu impacte a la ciutadania. Les eines del teatre fòrum permeten dialogar sobre les alternatives i els interessos de la ciutadania davant d’aquestes limitacions en les polítiques públiques.
Teatre de les oprimides
El teatre de les oprimides, desenvolupat a la dècada dels setanta pel dramaturg brasiler Augusto Boal, va esdevenir una de les principals eines de comunicació participativa per als moviments d’educació popular llatinoamericans. A diferència de molts vessants del teatre social, el teatre de les oprimides és un teatre polític. És un assaig col·lectiu d’emancipació. Basat en l’epistemologia de la Pedagogia de l’Oprimit, permet analitzar mitjançant el teatre els abusos de poder perpetrats i perpetuats de forma sistèmica a les nostres micro-estructures quotidianes. Aquesta metodologia consta de diverses eines: Teatre Imatge, Teatre Fòrum, Teatre Legislatiu, L’Arc-Iris del Desig, Teatre Invisible i Teatre Periodístic. Aquest tipus de teatre utilitza jocs teatrals per des-mecanitzar les nostres percepcions, fent-nos conscients dels nostres filtres culturals mitjançant l’explicitació i col·lectivització dels nostres propis conflictes i experiències. La col·lectivització de les problemàtiques individuals i la posterior extrapolació a una història grupal permeten buscar alternatives col·lectives a situacions que solen resultar de difícil solució des d’una postura individual.
L’estructura del teatre fòrum es basa en la presentació d’una obra curta que s’atura en el moment de màxim conflicte. Quan la facilitadora atura l’obra, convida a les espectadores a obrir el debat i a pujar a l’escenari per substituir a les protagonistes per canviar la situació. La facilitadora proporciona dades per alimentar el debat i interessar al públic, i fa preguntes per generar reflexions sobre els nostres comportaments per tal de canviar les nostres actituds. L’objectiu del teatre fòrum és reflexionar, debatre i generar consciència entre les participants per trobar alternatives als conflictes. En particular, l’acció teatral vol crear un diàleg que permeti a les persones sensibilitzar-se sobre les desigualtats i les estructures socials per trobar maneres d’afrontar-les a la vida real.
El públic, a través de les seves representacions a l’escenari amb les altres actrius, poden intervenir en l’obra i oferir els seus pensaments, desitjos, estratègies i solucions. L’escena es reinterpreta tantes vegades com propostes del públic hi hagi. Es discuteix i s’analitza cada alternativa proposada per explorar la viabilitat de la solució aportada.
Taller de teatre i transició energètica
Aquest taller es farà tots els dijous a dos quarts de set, entre el 24 d’abril i el 15 de juny, al local de l’Associació Veïnal de La Prosperitat. L’activitat és gratuïta i està dirigida a persones més grans de 15 anys. Les inscripcions es poden fer a través d’un formulari i es pot demanar més informació al correu electrònic camila@laxixateatre.org