Prosperitat

Indignació veïnal davant dels abusos policials a Prosperitat

Comunicat de l’associació de veïnes després d’un operatiu policial “desproporcionat” en un bar del barri.

L’Associació Veïnal de Prosperitat ha emès un comunicat, aquest divendres 14 de març, en el que demana explicacions a l’administració per l’extraordinari operatiu policial que va tenir lloc dimecres 12 contra les veïnes que estaven al bar la Torrada, a la plaça Ángel Pestaña. L’associació denuncia els fets i demana una reunió urgent:

Volem explicacions sobre la batuda policial a la Prosperitat

El passat dimecres 12 de març cap a les 19 hores es van presentar almenys sis cotxes i dues motos dels Mossos d’Esquadra a la plaça Ángel Pestaña, van rodejar un dels bars més populars del barri i van començar a identificar indiscriminadament tothom que hi havia, escorcollant bosses i fent fotografies (de què?).

Preguntats pel motiu d’aquest desplegament, la resposta dels agents va ser que era “una operació rutinària de detecció de drogues i armes”.

A l’Associació Veïnal de la Prosperitat no ens serveix aquesta explicació i per això hem demanat una reunió urgent de la Taula de Seguretat. Sense més informació, el que ens sembla és una acció desproporcionada que provoca inseguretat, alarmisme, paranoia i vulneració de drets, i que ens recorda tristos episodis dels anys 80 que van acabar amb la campanya “ser jove no és cap delicte”.

Més quan en una reunió recent mantinguda amb els responsables del Districte vam demanar una millor gestió del tema securitari al barri i, en especial, a la plaça Ángel Pestaña, on la pressió policial mal plantejada afecta negativament a la convivència i no soluciona els problemes de fons.

A qui beneficia l’espectacle del passat dijous? Ho tenim clar: als discursos d’odi, xenofòbia i mà dura que lamentablement s’escampen arreu i que estan assenyalant el nostre barri com “la ciutat sense llei” on “no es pot conviure”.

La Prosperitat és un barri segur precisament per la seva rica vida social i comunitària, autogestionària i inclusiva. N’estem farts de la criminalització contínua promoguda per elements de l’extrema dreta que a poc a poc van aconseguint que els discursos d’odi amagats en la “inseguretat” vagin calant al barri. Determinades actuacions policials no només no hi ajuden, sinó que es converteixen en còmplices.

Associació Veïnal de Prosperitat-Nou Barris

Imatges de l’operatiu de dimecres 12 de març.

Aquesta notícia arriba pocs dies després de la descoberta per part de la Directa d’una nova infiltració policial als moviments socials, en aquest a casa nostra, a Nou Barris. I s’acumula amb la denúncia que van fer els Casals de Joves de Nou Barris, al gener, d’abusos policials durant les festes majors de l’any passat. La repressió policial no és quelcom nou en barris populars com els nostres, com recorda l’Associació Veïnal de Prosperitat en el seu comunitat.

‘Ser joven no es delito’

Els fets a que es refereix el comunicat quan parla dels “tristos episodis dels anys 80” són, entre altres, els que van passar el 27 de febrer de 1987 en un altre bar de Prosperitat, el Max’s.

Aquell dia la policia nacional va fer un agressiu operatiu antidroga en aquest bar situat al carrer Mas Duran, identificant i registrant de males maneres a les joves que estaven aquella tarda en aquell bar, sis de les quals no duien del carnet d’identitat al damunt. La policia va portar aquestes sis joves a la comissaria de Sant Andreu per identificar-les, davant les protestes de la resta de joves. El propietari del bar i les altres joves van anar a la comissaria a demanar informació dels detinguts, la policia va carregar a la porta de la comissaria i va fer vint-i-dues detencions més. Les 28 joves van ser empresonades i les entitats de Nou Barris van organitzar la campanya “Ser joven no es delito“, per denunciar la repressió policial i per treure les joves de la presó al cap de pocs dies, pagant quantioses fiances. Les entitats van informar que les joves que es trobaven en aquell bar eren part activa del teixit veïnal, al Casal de Joves i altres entitats, que eren veïnes respectuoses i que en aquell bar no hi havia constància de tràfic de drogues, com si que n’hi havia en altres llocs. De fet, moltes de les joves empresonades van participar poc després a la “semana antiheroina” que van organitzar les entitats veïnals sota el lema “Que no trafiquen con tu vida“.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button