Teatracció, 25 anys fent teatre de prevenció i sensibilització
La companyia Teatracció, instal·lada al barri de la Prosperitat, fa vint-i-cinc anys que desenvolupa el teatre com una eina educativa d’intervenció social per treballar temes de salut, però també fa vint-i-cinc anys que lluita contra la burocràcia administrativa i les retallades. El 27 de març celebren el quart de segle amb un acte al seu local, al carrer Conveni número 51.

Teatracció és una companyia de teatre, amb seu al barri de la Prosperitat, que fa teatre fòrum i que fa servir el teatre com una eina de prevenció i sensibilització, orientada sobretot al jovent, per treballar temes relacionats amb la salut i amb altres aspectes de la vida.
La companyia, que està formada actualment per vuit persones, quatre actrius i quatre actors, va néixer l’any 2000 amb l’objectiu de fer del teatre una eina educativa per treballar sobre temes de salut. La primera obra que van fer tracta sobre la sida i es diu «Que si, vida», ja fa vint-i-cinc anys que la fan i encara la representen allà on els criden.
Segons el director de la companyia, Àngel Bonora, fer del teatre una eina educativa per treballar prevenció i sensibilització vol dir fer teatre per estimular i al mateix temps per treballar amb rigor sobre un tema de salut. Aquest tipus de teatre es fa amb molt rigor sanitari, en totes les creacions hi intervenen especialistes en contingut, la companyia fa el teatre i el treball de documentació i experimentació, però també compten sempre el suport d’especialistes per adequar l’obra a la realitat.
És un teatre que funciona molt bé, perquè connecta molt bé amb les joves i això és el més important, connectar amb elles i interrogar al jovent. És un teatre que fa una funció molt efectiva, és molt eficient com a complement de programes de promoció de la salut, és a dir, serveix per complementar i estimular tant els programes com les accions.
Aquest tipus de teatre pot influir molt, no només en la cultura, sinó també en l’educació, en la salut i en la cura de les persones, perquè és un teatre que treballa en aquesta perspectiva, es treballa la cultura com a vehicle de comunicació i el teatre com un mitjà excepcional d’expressió.

Vint-i-cinc anys de Teatracció
Enguany la companyia celebra els vint-i-cinc anys d’existència, durant els quals han fet 3.600 actuacions, i això que són una petita entitat i han passat la crisi, les retallades i la pandèmia. Malgrat tot això, han fet molta feina i les seves obres continuen sent demanades per ajuntaments, consells comarcals, etc.
El 27 de març, que és el dia mundial del teatre, faran l’acte d’aniversari al seu local, al carrer Conveni número 51. Convidaran a molta gent, faran una petita actuació, un petit parlament resumint una mica la seva trajectòria i el sentit del teatre que fan, també una projecció i una petita exposició. També aprofitaran per fer un esforç de difusió, per intentar que la gent que vingui parli del projecte.
En aquests dies ho estan preparant tot per l’acte, però els ha agafat en ple període de justificació de subvencions, i a més aquest any els han tocat diversos requeriments i han de presentar tota la documentació. «És horrible –es queixa Àngel– factures, comprovants, justificants, enumeracions, tràmits…».
El fet és que una de les principals dificultats que ha patit la companyia en els seus vint-i-cinc anys d’existència ha sigut l’enorme burocràcia administrativa i la retallada –a partir de 2008– en els recursos que l’administració destina a la prevenció de la salut i a la formació integral de les persones. La companyia sempre hi ha posat tot el seu esforç i voluntat, perquè consideren que la prevenció de temes com les drogues, els hàbits alimentaris, l’assetjament escolar o la violència de gènere, són prioritàries en l’educació del jovent. Però sempre han topat amb molts problemes amb l’administració, que no dedica gaires esforços a posar tots els recursos que requereixen aquestes qüestions.
L’escola de Teatraccció
Reportatge fotogràfic de Xavi Ariza







