Turó de la Peira

Torna el Turó Rock de la mà de Ràdio RSK

Ja s’acosta el Turó Rock 2024, de Ràdio RSK. Serà el dissabte 15 de juny al vespre, com sempre, a la plaça de Can Basté.

La gent de Ràdio RSK, una de les ràdios lliures més antigues que hi ha a Nou Barris, presenten el seu concert anual i, en aquesta ocasió, pregunten: «Quina altra vegada podràs veure en directe, a l’aire lliure i de gratis el brutal speed rock dels The Capaces? Ja et contestem nosaltres, cap ni una».

«Abans –continuen les organitzadores– el Turó Rock arrencarà amb el blues psychodelic dels Pata Liebre, una nova proposta dels grans Manu Cano i Sergio fusergio (Psychotropic Swamp) presentant-nos els temes del seu primer treball».

I acaben la promoció del concert amb una recomanació: «Per cert, veniu sense sopar perquè hi haurà pizzes i birres artesanes per doquier». El concert està previst que començi a partir de les 19:30h.

The Capaces, 20 anys de punk barceloní

The Capaces són una de les bandes més impactants i reconegudes de l’escena punk’n’soul’n’roll internacional. Liderats per ‘Martillo’, la seva carismàtica frontwoman, la potència de The Capaces a l’escenari és demoledora. Més de mil concerts, diverses gires i vuit àlbums en vint anys de carrera en són la prova. El grup es va formar a Barcelona l’any 1999 i al llarg de la seva carrera ha compartit escenari amb bandes importants dins del gènere com ara Poison Idea, GBH, o Fuzztones. El seu estil a dalt de l’escenari es caracteritza per una fúria i cruesa poc habituals, destacant la poderosa veu de Marta Fontana ‘Martillo’ i els salvatges riffs de guitarra de ‘Cleve’ Carter.

Gairebé 40 anys de ràdio lliure a Nou Barris

A la seva web, Ràdio RSK es defineix com una ràdio lliure «i lliure, que vol dir que no som ni institucional ni comercial, amb un funcionament intern de caire associatiu, assembleari i autogestionat, sense cap afany de lucre ni publicitat, ni partits polítics, no municipal i amb un contingut bàsicament cultural i social».

La idea de la ràdio va sorgir a principis del 1985, arrel de la iniciativa d’un grup de joves de Torre Llobeta, Congrés i Sant Andreu que van muntar un taller de ràdio dins del projecte municipal ‘Projecte Jove’. Un cop finalitzat el taller, un col·lectiu de joves va començar a tirar endavant la ràdio lliure, que es va inaugurar formalment el 27 d’abril de 1985 a la plaça Santa Fe, amb un concert de sis hores.

Pocs mesos després de començar a emetre, el Ministerio de Telecomunicaciones, que tenia llavors competència en aquest tema, va ordenar el tancament de la ràdio. Aleshores, les impulsores del projecte van arribar a un acord amb joves del barri de Porta per emetre des del local de ‘Canal-8’ i els dos mitjans es van fusionar sota el nom de “Ràdio Canal-8 FM”. Però les diferències sobre el concepte de ràdio entre els dos col·lectius en van provocar el trencament. Aleshores la ràdio es va tornar a instal·lar a Torre Llobeta, on les emissions es van reprendre a finals de 1987.

Per poder legalitzar la emissió de la ràdio dins del dial, van crear una entitat anomenada Taller Jove d’Informació Urbana (TJIU). Aquesta legalització va comportar restriccions de potència i alçada d’antena. El nou projecte es va presentar en societat el 16 de juliol de 1988. En aquesta nova etapa, el TJIU es va implicar en les reivindicacions i lluites dels barris, més enllà de la tasca estrictament radiofònica; i la ràdio es va fusionar amb una altra ràdio lliure de Nou Barris, Ràdio Frenopàtic.

El març de 1997, finalment, Ràdio RSK es va traslladar a la seva actual ubicació, al Centre Cívic Can Basté. Així va començar una de les èpoques més actives de RSK, participant a les festes veïnals, organitzant concerts al carrer o a l’Espai Jove Les Basses, promocionant grups musicals amb el projecte ‘El Generador’, o fent activitats a centres socials okupats, com El Palomar, a Sant Andreu. Durant aquesta etapa, la policia va precintar el local i va aturar les emissions perquè hi havia una denúncia que deia que la ràdio estava produint interferències a l’Aeroport de Barcelona. Després d’un petit temps de silenci –i sense fer cap ajust tècnic– es van reprendre les emissions i mai més es va tornar a saber res d’aquella denúncia.

Ja al nou mil·lenni, la ràdio va patir la invasió del seu senyal, al 107.0 de la FM, per part d’una ràdio pirata que tenia una potència molt superior i que només pretenia obtenir beneficis econòmics aprofitant-se de l’espai que la ràdio lliure havia conquerit al dial. La impossibilitat econòmica de canviar l’antena i l’emissor per emetre amb certa qualitat en un altre dial va enfonsar el col·lectiu, que va perdre efectius.

L’any 2007, l’Assemblea de Resistència Activa de 9 barris (ARA9B) va donar suport al projecte i es va poder reprendre l’emissió, aquest cop al 99.7 de la FM. Però en aquest nou dial hi va aparèixer una ràdio comercial de Badalona que va amenaçar amb denúncies, cosa que va obligar a la ràdio a tornar al seu antic dial, però aquest cop el 107.1 de la FM, des d’on continuen emetent actualment.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button