Vilapicina - Torre Llobeta

Restituir la plaça Virrei Amat a Joan Salvat-Papasseit

Entrevistem a Francesc Quintana, membre de la campanya veïnal ‘Restituïm’, que està lluitant per recuperar el nom original de la plaça Joan Salvat-Papasseit, nom que el dictador Franco va canviar per l’actual de Virrei Amat. Qui ho vulgui, pot signar digitalment la petició a través de Change.org o signar-la físicament cada dijous de 19h a 20h per la mateixa plaça, on també tenen formularis per l’adhesió d’entitats i col·lectius a la campanya.

Francesc Quintana, a la dreta, amb altres membres de la campanya.

Qui hi ha darrere d’aquesta campanya?

La campanya RESTITUÏM està liderada per un grup de veïns i veïnes del barri que ens hem posat d’acord per recuperar el nom històric de l’actual plaça del Virrei Amat. No formem cap entitat o associació; simplement som un grup de ciutadans de Nou Barris que ens hem unit i organitzat per assolir aquest propòsit. Per donar-nos un nom, que sempre va bé per identificar-nos, fem servir el nom de la campanya, que hem anomenat RESTITUÏM.

Quan es va posar el nom de Salvat Papasseit a la plaça?

El nom original de la plaça es va posar en el moment de la primera urbanització, quan es va decidir aquest espai com una plaça pública. Això va ser l’any 1932, quan l’espai com a plaça ja era una realitat i el consistori municipal republicà li va donar el nom de Salvat Papasseit, en reconeixement del poeta i escriptor que havia viscut al barri veí de la Font d’en Fargues, al carrer de Can Pujolet número 51, en una casa que encara es conserva.

Què hi havia al lloc abans d’urbanitzar la plaça?

Abans d’urbanitzar la plaça l’espai estava ocupat en part per l’antiga masia de Can Sitjar i en part era un descampat. Val a dir que quedava davant de l’església nova de Santa Eulàlia de Vilapicina, a l’altra banda del que aleshores era la Rambla de Fabra i Puig.  Val a dir que el barri aleshores era una barriada bàsicament rural i que hi havia molts espais lliures, un d’ells l’actual plaça.

Qui va ser Joan Salvat Papasseit?

Joan Salvat Papasseit (Barcelona, 16 de maig de 1894 – 7 d’agost de 1924) va ser un escriptor barceloní d’extracció humil, esperit rebel i altament autodidacta. Conegut com a poeta d’avantguarda, va tenir també una prolífica activitat com a redactor d’articles de crítica social en català i castellà, simpatitzant amb els corrents anarquistes i socialistes de l’època. El seu estil enèrgic i impulsiu, optimista i vital, contrasta amb una vida d’obligada rutina i repòs degut a problemes de salut. Va morir de tuberculosi amb trenta anys, deixant una obra que durant dècades va ser poc coneguda. A partir dels anys seixanta la seva figura va ser popularitzada sobretot gràcies a autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes. Avui dia és considerat un dels escriptors catalans clau del segle XX i el seu recull de poemes ‘El poema de la rosa als llavis’ ha sigut de lectura obligada a l’ensenyament secundari de Catalunya.

Qui va ser el Virrei Amat?

El nom de Virrei Amat correspon a la persona de Manuel d’Amat i de Junyent, noble de nissaga borbònica, militar, que va exercir com a virrei del Perú a la segona meitat del segle XVIII. Estava emparentat amb els propietaris de l’antiga masia de Can Sitjar que hi havia a la plaça, però mai no hi va residir. Per tant, considerem que no és una persona digna per tenir el seu nom en una plaça del nostre barri. Per contra, Joan Salvat Papasseit és un referent de la cultura i la literatura catalana del segle XX i sempre es va alinear amb les idees més progressistes i en defensa de les classes populars. Per aquests motius, demanem la restitució del nom històric de plaça de Joan Salvat Papasseit.

Ja hi ha hagut altres casos a Nou Barris de canvis de noms del nomenclàtor, oi?

Correcte. Nosaltres contextualitzem la nostra campanya RESTITUÏM en el procés de recuperació de la memòria històrica que té lloc a Nou Barris de ja fa uns anys. En aquest sentit, entre altres exemples, s’han canviat noms sense cap arrelament al barri (per exemple, Avinguda Borbó per Avinguda els Quinze), s’han assenyalat llocs amb esdeveniments històrics rellevants (com per exemple, el punt exacte on va caure assassinat el guerriller anarquista Facerias) i s’ha donat nom de lluitadors i lluitadores veïnals a espais públics. La recuperació del nom pre-franquista de l’actual plaça del Virrei Amat és una baula més en la cadena de la recuperació de la memòria històrica a Nou Barris.

Per què és important recuperar la memòria històrica?

Perquè aquest país va viure durant quatre dècades sota una dictadura feixista, fruit d’un cop d’estat militar contra un règim democràticament constituït. Les autoritats locals feixistes es van preocupar molt d’esborrar qualsevol referència a la catalanitat del país i als esdeveniments polítics i socials que no consideraven afins al règim. Per això cal posar fi a aquesta anomalia antidemocràtica. D’altra banda, l’espai de l’actual plaça del Virrei Amat és el darrer gran espai públic que compta amb un nom imposat per la dictadura feixista a Nou Barris i és una qüestió insostenible i inadmissible que volem canviar.

Què cal per canviar el nom? Què us demana l’Ajuntament? Quins passos cal seguir?

Cal aconseguir que els òrgans de govern del Districte aprovin el canvi, amb el que la proposta passarà a ser oficial i es farà el canvi al Nomenclàtor dels carrers de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona ens demana que seguim els procediments previstos i demostrar que la demanda compta amb el suport popular necessari.

Ja hi ha un carrer amb aquest nom a la ciutat, això és un problema?

Sí, certament a Barcelona ja hi ha una avinguda dedicada al poeta, al costat del barri de la Barceloneta. Aquesta és una qüestió en la qual cal filar molt prim, perquè la campanya RESTITUÏM no vol canviar el nom de l’actual plaça del Virrei Amat per posar-ne qualsevol altre sinó per a recuperar el nom històric de la plaça que el franquisme ens va arrabassar. És un exercici de recuperació de la memòria històrica irrenunciable. A més, a la ciutat de Barcelona hi ha infinitat de noms de carrers, places, avingudes… que tenen noms repetits i no suposen cap disfunció en la vida quotidiana de la ciutat. A tall d’exemple, ben a prop de la plaça hi ha el carrer del Doctor Pi i Molist i el passatge del Doctor Pi i Molist. I també, ben a prop, hi ha el carrer de Porta, el passatge de Porta i el carrer Nou de Porta. Per tot Barcelona hi ha noms similars, com la plaça de Madrid i l’avinguda de Madrid. Per a nosaltres, no és admissible l’argument que ja hi ha una via que porta el nom del poeta a Barcelona, més encara quan estem parlant d’una plaça situada a Nou Barris, ben lluny d’una avinguda situada a la Barceloneta.

Què esteu fent dins la campanya? Quins actes o accions?

Per portar a terme la campanya ens organitzem a un triple nivell. En primer lloc, intentem captar l’atenció dels mitjans de comunicació locals i nacionals, atès que aquesta és una qüestió de recuperació de la memòria històrica que va més enllà del districte de Nou Barris. En segon lloc, fem difusió a nivell popular, de carrer: recollim signatures, fem actes de lectura de poesia d’en Salvat Papasseit i recollim l’adhesió d’entitats de barri. I, en tercer lloc, també fem feina a nivell institucional, mantenint una interlocució amb partits polítics i amb instàncies de participació ciutadana com la Taula de la Memòria Històrica de Nou Barris. En definitiva, les accions són múltiples i hi ha feina per a tothom que s’hi vulgui apuntar.

Com pot col·laborar la gent amb aquesta iniciativa?

Entre altres iniciatives, recollim signatures a Change.org i presencialment estem els vespres dels dijous a la plaça recollint signatures. Si algú està interessat que la seva entitat doni suport a la campanya, també li podem facilitar formularis d’adhesió.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org
Back to top button