Acte de la campanya Restituïm a la futura plaça Salvat-Papasseit
La campanya Restituïm va començar fa poc més d’un any i té per objectiu recuperar el nom històric i democràtic de l’actual plaça de Virrei Amat, que era el de “Plaça de Salvat-Papasseit” fins que el franquisme el va canviar. En els darrers mesos, la campanya ha pres embranzida i ha anat sumant més suports. Per a aquest mes de novembre hi ha programat un gran acte cultural amb presentació de llibres, recital poètic i música.
Les promotores de la campanya Restituïm han optat per la cultura per promocionar el seu objectiu de recuperar el nom històric de l’actual plaça del Virrei Amat, Plaça de Salvat-Papasseit. L’objectiu de l’acte és fer arribar la proposta al veïnat de la plaça i del districte i fer-ho de la mà de la cultura, amb presentacions de llibres, recitals poètics i música. El dia escollit és el 16 de novembre de 2024, aprofitant també que el 2024 és l’any Salvat-Papasseit, sota l’impuls del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’acte és obert, gratuït i tothom que hi participa ho fa de manera voluntària. Les membres de Restituïm també han aconseguit la implicació d’associacions veïnals i també d’algunes de les llibreries del barri de Vilapicina, on se situa la plaça. L’acte tindrà dues parts clarament diferenciades. Al matí, a partir de les 11h, es farà una exposició de la vida i obra del poeta i la presentació de dos llibres sobre el gran autor de principis del segle XX, renovador de la poesia catalana. També hi haurà venda de llibres del poeta per part de les llibreries del barri i actuacions musicals. En horari de vespre, a partir de les 18h, hi haurà un recital poètic d’obres de Salvat-Papasseit a càrrec d’actors, actrius, rapsodes i professionals de les arts escèniques que han volgut implicar-se en aquesta iniciativa cultural i reivindicativa. També hi haurà actuacions musicals durant la vesprada per amenitzar la sessió poètica.
La campanya Restituïm
La campanya continua endavant. Les seves impulsores posen de manifest que van sumant adhesions d’entitats cíviques de Nou Barris i d’associacions veïnals. En el nivell institucional també s’han produït avenços, com es va fer evident quan la qüestió de la recuperació del nom històric de la plaça va arribar al Plenari de l’Ajuntament de Barcelona el passat 25 d’octubre de 2024. El regidor de Nou Barris, el senyor Xavier Marcé, va admetre que hi havia una possibilitat: la normativa del Nomenclàtor és clara en el sentit que es pot “repetir” un nom de carrer o plaça en casos excepcionals com seria aquest, clar exemple de recuperació de la memòria històrica i democràtica (val a dir que ja hi ha un passeig al barri de la Barceloneta amb el mateix nom). Igualment, les promotores de la campanya Restituïm continuen treballant amb altres accions com la recollida de signatures o plantejant la qüestió a la Taula de Memòria Democràtica de Nou Barris o en els Consells de Barri.
Finalment, val a dir que la proposta de Restituïm compta amb el suport actiu de formacions polítiques que sumen majoria en el conjunt de la ciutat, encara que no a Nou Barris. Malgrat tot, l’actual equip de govern del Districte de Nou Barris mai no s’ha oposat a canviar el nom actual de plaça de Virrei Amat –amb clares connotacions franquistes–, si bé és molt curós en assenyalar els procediments reglamentaris per a recuperar el nom històric de la plaça.