Vallbona

José Luis Guerín filma a Vallbona

José Luis Guerín, director, guionista i productor de cinema nascut a Barcelona.

Vallbona és un dels barris més desconeguts de Barcelona, desconegut fins i tot per a la gent de Nou Barris. Probablement per aquest motiu, el director José Luis Guerín, autor del famós documental ‘En construcción’ (2001), guanyador d’un Goya a la 16a edició d’aquests premis, ha triat Vallbona com a escenari de la seva propera obra.

A ‘En construcción’, Guerín relatava l’obra de haussmasianisme que va ser l’obertura de la Rambla del Raval, en el que llavors es coneixia com a ‘Barri Xino’; i les seves conseqüències per al veïnat.

Ara, a través de la seva productora ‘Los Films de Orfeo’ i amb l’ajuda de direcció de Javier Guerra, estan duent a terme la filmació d’aquest treball, que té una duració estimada d’un any (de febrer del 2023 a febrer del 2024) i que comprendrà les quatre estacions de l’any.

Amb la participació de veïnes i veïns del barri, es va dur a terme un càsting al maig a diversos emplaçaments populars del barri, com el Casal de barri de Vallbona, l’escola Ciutat Comtal, la residència d’avis o el camp de futbol del Vallbona. Aquest càsting va estar obert a la participació de tot el barri. D’aquesta manera el director podrà reflectir de maneres diverses les distintes mirades que les veïnes tenen del seu propi barri.

José Luis Guerín és un director que mostra a les seves obres un estil propi, clar, depurat i reflexiu, amb una mirada poètica i que ha estat comparat amb Víctor Erice, autor de films com ‘El espíritu de la Colmena’, ‘El Sur’, o la més recent ‘Cerrar los ojos’. És per això que la seva particular mirada ens pot mostrar una Vallbona que potser hem tingut al davant, però que no hem sabut veure. A través de les entrevistes fetes al veïnat, ens mostrarà Vallbona amb una visió humana i propera. Una manera distinta, més poètica de veure un barri que molts cops ha estat maltractat tant per la ciutat com pels prejudicis. Un barri que potser és perifèric dins la perifèria de Barcelona, situat al marge del riu Besòs, just al començament del rec Comtal i separat del barri de Ciutat Meridiana per l’entrada de la Meridiana i les vies del tren. Un veritable “outsider”.

El Rec Comtal al seu pas per Vallbona.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org
Back to top button