Verdum

Festa Major Verdum

Cartell de la Festa Major de Verdum 2023

Alegria, que és Festa Major! I tant que sí, un any més ens ajuntem per celebrar com a barri. Però què celebrem? Si fem la vista enrere, ha estat un any ben dur, amb els preus dels productes de primera necessitat, l’energia i els lloguers pels núvols, marcant xifres de rècord. En l’àmbit de la política tampoc no estem per tirar coets, amb l’extrema dreta ocupant càrrecs arreu de l’estat i també a casa nostra. Qualsevol podria dir que amb aquest panorama pinten bastos… Llavors, perquè celebrar res?

Doncs molt fàcil! La Festa Major és una de les oportunitats més assenyalades que tenim al llarg de l’any per trobar-nos i retrobar-nos, per fer-nos visibles com a comunitat. Una comunitat ben diversa en tots els sentits de la paraula.

Omplim els nostres carrers i places i reivindiquem el nostre barri! A vista d’ocell un petit triangle gairebé invisible, però que coneixem bé; perquè el trepitgem cada dia; perquè hem crescut o és el barri on creixen els nostres fills i filles; perquè és el lloc de descans després de la jornada; perquè aquí és on ens estimem, on cuidem i ens cuiden; perquè en definitiva, aquí és on vivim.

I és que les festes majors són això… Ajuntar-nos per celebrar que vivim aquí. Que aquest és el nostre barri i ens l’estimem. I aquest sentiment és transversal, hi té cabuda tothom, perquè el barri el fem entre totes.

Tot i que es tracta d’unes dates molt assenyalades, el cert és que aquests dies només són la culminació de la feina de molta gent que forma part del teixit associatiu del barri, participant en activitats d’allò més diverses i de la Comissió de Festes, que s’encarrega de muntar la Festa Major i tot el calendari festiu.

Aquest teixit associatiu, però, és ben viu durant la resta de l’any i, com que volem que representi tota la diversitat que conforma el barri, és fonamental que el jovent també en formi part; i és que després de la pandèmia, que ha tingut unes conseqüències socials devastadores per a les joves, és més important que mai construir espais on trobar-nos i teixir una comunitat forta, que no deixi ningú enrere en una societat que ens obliga a trepitjar-nos entre nosaltres per tal de prosperar.

Volem viure de manera comunitària per fer front a l’individualisme imperant, ja que tenim la convicció que compartir allò que ens agrada, ens preocupa, ens il·lusiona o ens espanta amb la gent que ens envolta és el millor antídot contra la competitivitat que genera aquest sistema ferotgement desigual.

Comparsa de Carnestoltes del barri de Verdum per a la rua d’aquest any 2023.

Verdún o Verdum

Fa anys que tenim aquesta disjuntiva amb el nom del nostre barri i des de l’Associació Veïnal i la resta d’entitats del barri hem decidit posar fil a l’agulla per dotar-nos definitivament d’un nom que tothom, veïnat, administracions, comerços i serveis, escriurem igual. Per això a La Cultura va de Festa vam engegar una consulta popular entre totes les persones que s’acostaven a la nostra paradeta, fent-los la següent pregunta:

Vols que el nom del nostre barri sigui VERDÚN, que tothom relacionem amb una cruenta batalla de la Primera Guerra Mundial (és a dir, amb la guerra i la violència) o vols que el nom sigui VERDUM, ocell dit Verdejo en castellà i que tothom relacionem amb natura, llibertat i sostenibilitat?

Aquesta pregunta l’anirem fent durant els propers mesos a totes les activitats de Festa Major i comunitàries que farem al nostre barri, amb la idea d’involucrar el màxim de persones al debat, que tothom se senti interpel·lat i que la decisió final sigui el més consensuada possible.

Ocell Verdum, ‘Verdejo’ en castellà
Back to top button