Nou Barris

La Columna Nou Barris, crònica de solidaritat entre pobles

Un centenar de noubarrienques es van sumar a la massiva manifestació del dissabte 21 d’octubre al Passeig de Gràcia contra el genocidi a Palestina

La manifestació al Passeig de Gràcia.

Des que el dimecres 18 d’octubre a les dotze del migdia va aparèixer la convocatòria de la Columna Nou Barris, les xarxes socials no van parar de bullir. La cita per unir-se a la manifestació unitària, convocada per més de 300 entitats, es va anar replicant pels diferents perfils de persones i entitats dels tretze barris. Algunes entitats van suspendre les activitats previstes per aquell dia, com l’hort okupat de Prosperitat, ‘Date una huerta’, que va posposar l’acte de celebració del seu setè aniversari per unir-se al clam contra la massacre de Gaza.

Dissabte 21 d’octubre, a les 17:15h es van començar a concentrar persones a la boca del metro de Llucmajor, algunes lluint banderes i mocadors palestins. Hi havia gent dels diferents barris, col·lectius i entitats del districte. Un cartell, fet a mà, permetia a les persones que passaven per allà entendre fàcilment el que estava passant: «Nou Barris amb Palestina».

A les 17:30h la Columna Nou Barris va iniciar la seva marxa, amb un centenar de persones, de totes les edats i condicions, unides per una sola idea: el rebuig al genocidi televisat que el sionisme està perpetrant contra el poble palestí amb el suport i la complicitat de les democràcies occidentals, entre elles la de l’Estat espanyol.

Durant el curt trajecte en metro, la gent comentava l’acció que el moviment per l’habitatge havia fet al matí, l’ocupació simbòlica durant trenta minuts del vestíbul de l’hotel Cortés, al Gòtic, propietat de Haim Tsuff, un magnat israelià implicat en el complex industrial-militar d’Israel.

A les 17:50h la Columna Nou Barris va sortir del metro a l’estació de Verdaguer per fer l’última part del camí a peu, primer per la vorera i després, ja a la Diagonal, pel mig del carrer. En aquest tram del viatge, des de Noubarris.info vam recollir algunes opinions de persones que formaven part de la columna noubarrienca. Els hi preguntàvem: «Què podem fer des d’aquí per ajudar al poble palestí?». Aquestes són algunes de les respostes que vam obtenir:

– «Hem de continuar mobilitzades fins que la cosa s’aturi, hem de fer pressió perquè el govern espanyol també tingui una actitud de bloqueig a Israel. Perquè la solució, en aquest cas, és política».

– «Cal crear debat i informar-se més; i intentar que la gent surti del bar i es mobilitzi una mica més, que es polititzi. Aquest és el principal problema de Nou Barris».

– «El que s’hauria de fer és donar més armes a Palestina, donar suport a les seves milícies perquè es defensin. Perquè si estem avui aquí parlant d’això, és gràcies a les milícies, si no seguiria morint de fam el poble i estaríem a casa ara mirant la tele tranquil·lament».

– «Fer boicot a les empreses israelites al nostre territori és important per fer pressió, però també continuar manifestant-nos i sortint al carrer perquè, com que no podem incidir des d’aquí en el que està passant allà, el que hem de fer és pressionar als que ens governen perquè prenguin la decisió de posicionar-se».

– «Cal continuar amb la campanya de boicot, desinversions i sancions, que es va quedar molt parada abans de la pandèmia i a dia d’avui hauríem de recuperar-la especialment».

– «Boicot a productes d’Israel, que ja està en marxa; i continuar sortint al carrer i denunciant i pressionant al govern espanyol i a la Comunitat Europea per tots els mitjans que puguem. La impotència que sentim les persones és molt gran, però no ens podem aturar».

– «És complicat, és molt complicat. El primer que hem de fer és que no s’oblidi, igual que ara ja no s’està parlant de la guerra d’Ucraïna. Que no es deixi de parlar del que està passant a Palestina, perquè ara estem al carrer perquè ara és molt evident, però és que això passa des de fa més de trenta anys. Llavors el que podem fer és això, no deixar de que sigui present».

A les 18h la columna va arribar a Jardinets de Gràcia, enmig dels aplaudiments de la gent que ja es trobava allà concentrada. El grup solidari de Nou Barris va estar una bona estona allà aturat, veient com arribaven més columnes d’altres barris. La capçalera va començar a caminar, amb consignes i càntics contra el genocidi palestí, però la manifestació no podia avançar, ja que hi havia molta gent.

Finalment, el tram de la manifestació va començar a moure’s i la Columna Nou Barris es va fusionar amb les altres milers de manifestants, més de 70.000 segons la Directa, formant un gruixut i espès bloc que va omplir tot el Passeig de Gràcia.

Moment en que es va desplegar una bandera palestina des de la Pedrera.

Lentament, la manifestació va baixar per aquesta artèria barcelonina fins a la Gran Via, on es van sentir els parlaments preparats per l’organització. Un cop allà, contentes amb la contribució de Nou Barris al clam per Palestina, la columna es va dissoldre.

Ara, caldrà estar atentes, ja que segurament hi haurà noves convocatòries a Nou Barris, segons van informar algunes manifestants a Noubarris.info, doncs això no acaba aquí.

Articles relacionats

Back to top button