Nou Barris

Tardor calenta a Nou Barris: desnonaments cada setmana, estafes i imputacions

El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris alerta que els fons voltor estan fent fora les veïnes dels barris i reclama lloguers socials per a les famílies afectades.

Des d’aquesta setmana i fins a finals d’any, Nou Barris té gairebé un desnonament per setmana. El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris informa que té coneixement de sis desnonaments programats al districte abans de les festes d’hivern, però no descarten que puguin detectar-se nous casos o que n’hi hagi molts que no arriben al sindicat.

En la nota de premsa que han emès el 8 de novembre, denuncien que “els culpables d’aquests desnonaments tenen nom i cognom de bancs i fons voltor –Cerberus-Divarian, Blackstone-Anticipa i SAREB– i reclamem lloguers socials per a totes les famílies afectades, com ho estableix la llei 24/2015”.

Desnonaments de novembre

Dijous 9 de novembre, el Patronat Municipal de l’Habitatge ha desnonat del seu pis del carrer de la Fosca número 15 a la Saray i al Daniel. El dimecres 15 de novembre, la Sareb vol fer fora de casa seva a la Manuela i a les seves dues filles. Menys d’una setmana després, el dimarts 21 de novembre, el fons voltor Cerberus vol deixar a la Hassana i a la seva filla al carrer. Sis dies després, el dilluns 27 de novembre, és Anticipa Real Estate (propietat del fons d’inversió Blackstone) qui vol fer fora de la seva casa a la Belissa, a la seva mare i als seus cinc fills menors d’edat, sense oferir-los cap alternativa d’habitatge.

I al desembre també

Al desembre, el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris ja té coneixement de dos desnonaments programats, de moment. En el primer, el divendres 1 de desembre, el Patronat Municipal de l’Habitatge (actual IMHAB) vol desnonar la Noemi i el seu fill. Finalment, el dimecres 20 de desembre, la SAREB vol deixar la Sabrine i els seus fills al carrer, justament a les portes de Nadal.

Nou barris, districte castigat

Des del Sindicat recorden que Nou Barris ha sigut el districte de Barcelona que ha patit una major pujada dels preus del lloguer l’últim any i que “la majoria dels desnonaments afecten especialment a veïnes en situació vulnerable, majoritàriament dones, d’origen migrant i amb infants a càrrec”, com ho demostren els casos abans esmentats. D’altra banda, critiquen que “els serveis públics institucionals són insuficients per donar resposta a aquestes situacions” i reclamen a les administracions “que s’augmentin els recursos institucionals per donar resposta a les situacions de manca d’habitatge i que facilitin vies de negociació directa amb les propietats per trobar solucions reals que permetin a les famílies afectades mantenir el seu habitatge”.

Davant d’aquesta allau de casos, demanen “a les entitats i moviments socials del districte el seu suport per aturar aquests desnonaments i defensar les llars de les nostres veïnes”. Estigueu atentes a les seves xarxes socials, on convocaran a resistir cada desnonament, amb dia, hora i adreça.

Estafes de fons voltors

A part d’aquests desnonaments, el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris també denuncia que han detectat com a mínim quatre casos d’estafes relacionats amb Anticipa-Blackstone, a Verdum, Roquetes i Porta. Les víctimes són persones migrants, sense papers i pocs recursos econòmics, que busquen un pis de lloguer a portals d’anuncis digitals o a les xarxes. Totes les famílies van rebre les claus dels habitatges i van signar un contracte, però, un cop feta la mudança, van ser denunciades per ocupació. Tres dels casos han acabat amb un desnonament cautelar abans del judici, sense que les famílies afectades s’hagin pogut defensar.

“Vaig trobar un anunci a milanuncios.com i vaig trucar per telèfon –explica la Jessica, una de les afectades– vaig donar 1.800 euros, em van donar les claus i vam tancar l’acord amb un document, que va resultar fals”.

Segons els Mossos d’Esquadra, aquests casos difícilment acaben en una denúncia perquè les persones es troben en una situació de vulnerabilitat i irregular, però en els casos en què el propietari denuncia que s’ha fet un ús fraudulent del seu habitatge es pot actuar contra els estafadors.

Imputada per solidaritzar-se

D’altra banda, el dijous 9 de novembre una veïna ha hagut d’anar a declarar a la Ciutat de la Justícia després d’haver sigut identificada i denunciada per la via penal quan estava participant en una convocatòria del Sindicat per aturar un desnonament a Roquetes. En la mateixa acció també van ser identificades altres veïnes que se solidaritzaven amb la família que estava sent desnonada. El procés està en fase d’instrucció i a l’espera de judici.

Davant d’aquestes situacions, el Sindicat afirma que “a Nou Barris ho tenim clar: les veïnes continuarem teixint xarxa, continuarem organitzant-nos per la nostra comunitat i per una vida digna!” i conviden a tot el veïnat a participar al Sindicat d’Habitatge, que es reuneix cada dimecres a les 17:30h al Casal Popular Tres Voltes. “Només l’organització col·lectiva ens permetrà defensar les nostres cases!” conclouen.

Articles relacionats

Back to top button