Nou Barris

10 anys recuperant la memòria del Mental

El Memorial del Mental, projecte de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, ha complert la seva primera dècada.

El 15 de març de l’any 2013 es va presentar el projecte a la seu de la nostra entitat. Naixia així oficialment el Memorial Mental de Nou Barris.

Aquesta efemèride dels deu anys del Memorial, coincideix també amb el 40è aniversari de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el que ha fet que aquestes celebracions hagin coincidit en un mateix espai de temps als nostres locals.

Entre els fundadors d’aquesta secció específica van estar: el Doctor Josep Clusa, Vicente Martín, Maria Capsada, Albert Pares i Mercedes Hidalgo, d’aquests desafortunadament va deixar-nos el Doctor Clusa, però sí que ens queden les seves memòries, ja que va fer una donació a l’entitat.

Han estat moltes les actuacions per preservar aquest Institut Mental de la Santa Creu, que ja és part de la nostra història. De fet, abans fins i tot del Memorial, la nostra entitat va apostar pel manteniment de l’edifici i el seu ús, presentant la demanda de catalogació de l’edifici. És veritat que ja arribàvem una mica tard, salvant-se el que avui és l’actual regidoria de Nou Barris.

Vam participar en la documentació de l’antic dipòsit i fresquera que hi havia al pati de la Guàrdia Urbana.


Vista del dipòsit del Mental. AHRNB 2011

També vam lluitar per la conservació del Xalet que hi havia en aquest mateix pati, salvant-se tan sols la torre del mig del recinte. Avui només queda un pany del mosaic del terra original a les dependències de la Guàrdia Urbana.


El Xalet del Mental, ara enderrocat. AHRNB 2009

Una altra intervenció va ser la paralització per conservar les lluernes antigues que s’estaven destruint amb les reformes de l’edifici, i que es van salvar de la desaparició total.

Però no tan sols és la part patrimonial el que treballa el Memorial, la part més important és el rescat de l’oblit la memòria de la gent que d’alguna manera va estar relacionada amb aquest edifici i institució.

El bo i millor de la creació del Memorial Mental és precisament aquesta labor del col·lectiu de gent, que va iniciar aquesta secció de l’Arxiu, amb materials propis, i els procedents de donacions exteriors.

Aquests documents ens serveixen, per treballar la memòria a través seu, es van fent públics gràcies a les diferents exposicions que fem i que tenen una bona acollida.

També cal mencionar el parell de llibres de la col·lecció Enciclopèdia de la Vida, que ha permès difondre les experiències d’extreballadors, pacients i veïnat vinculat a la institució.

Veiem que aquests deu anys han donat per molt, i la infatigable labor de divulgació és enorme, ja que a més de tot això hem d’incloure un bon nombre de Xerrades del Mental, com les visites guiades dintre del recinte, com les passejades on parlàvem de la influència de la institució als nostres barris.

Cal remarcar la col·laboració amb el Ton i Guida amb la realització de les Xerrades de Cafè, que tracten els temes més actuals com pot ser la incidència en la desaparició dels estereotips de les malaltes.

I finalment cal comentar que comencem juntament amb la regidoria a donar a conèixer l’edifici i la seva història a les escoles del nostre districte.

Sabem que tot això és una feina col·lectiva, però a vegades cal destacar a aquelles persones que fan possible que funcioni, i per això durant l’acte fet amb motiu del 10è aniversari es va homenatjar a la Mercedes Hidalgo, Vicente Martín i Nati Gil.

Tot això ho trobareu al blog del Memorial Mental, on fem difusió, promovem i fem que aquesta part de la història del nostre districte no s’oblidi.


Visita al Mental. AHRNB 2015

Articles relacionats

Back to top button