Nou Barris

Entitats de Nou Barris comuniquen al Districte la localització de 17 abocadors a Collserola

Mig centenar de persones, en representació de més de 25 entitats de Nou Barris, es van concentrar el dijous 18 d’abril a les portes de la Seu del Districte per acompanyar la comitiva de la plataforma ‘Collserola sense abocadors’, que va entregar un dossier al consistori amb les localitzacions dels 17 abocadors il·legals descoberts a la Collserola noubarrienca.

Foto de grup de les entitats adherides al manifest de la campanya ‘Collserola sense abocadors’.

La plataforma va portar el tema al darrer plenari del Consell de Districte, on el regidor Xavier Marcé va assegurar que ja hi estaven treballant i que «el Ayuntamiento de Barcelona asumirá la plenitud de la limpieza de los vertederos». Però després, la gerència del Districte va sol·licitar a la plataforma que notifiqui la localització dels abocadors, ja que el Districte no els trobava. Per aquest motiu es va convocar la concentració del 18 d’abril per entregar el dossier amb les localitzacions.

A les nou del matí, a les portes de la Seu del Districte, es van concentrar les representants de més de 25 entitats de Nou Barris que donen suport a la iniciativa, com associacions veïnals, equipaments i entitats diverses. Allà es va llegir el manifest de la plataforma ‘Collserola sense abocadors’ i després la comitiva va pujar a reunir-se amb la gerència del Districte i a entregar el dossier.

El manifest que es va llegir el dijous 18 d’abril a les portes de la Seu del Districte.
Portada del dossier que la plataforma ‘Collserola sense abocadors’ va entregar al Districte.

Al dossier s’hi geolocalitzen 17 abocadors il·legals, alguns de fa dècades, a més, s’assenyala quin tipus d’abocament hi ha a cadascun: runa, fibrociment, sanitaris, restes de cotxes, brossa, etc. A partir d’aquí, es reclama un pla d’acció amb terminis clars i es plantegen qüestions com que per a la neteja es contractin “persones preferentment del districte en situació de vulnerabilitat” o que es facin processos participatius per definir en què s’han de convertir aquests espais un cop netejats.

A la reunió, el gerent del Districte, Gabriel Duarte, ha esmentat un seguit d’accions que ja estan fent, o estan planificades: conscienciació al veïnat; denúncia i multes a la part privada que ha creat i mantingut els abocaments; i una primera intervenció a l’abocador del carrer Llobera. Respecte a les demandes socioeconòmiques, ha dit que són coses polítiques que cal tractar en altres espais. I respecte a la frase que va dir el regidor al Consell de Districte, amb la que afirmava que l’Ajuntament es faria càrrec de la neteja total dels abocadors, ha dit que no s’ha d’entendre en un sentit literal.

La plataforma esperava de la reunió actuacions més definides. “Ens han dit que hi ha abocadors que seran impossibles de netejar del tot per la quantitat de runa que tenen i perquè estan molt cronificats”, explicava a Betevé el membre de la plataforma Ivan Patrici.

Finalment, la plataforma i les entitats que li donen suport asseguren que continuaran a sobre del tema, que el d’ahir només va ser un punt de partida i que volen fer un nou acte de denúncia el dia 9 de juny, coincidint el Dia Internacional del Medi Ambient. Les entitats que es vulguin sumar a la campanya ho poden fer a través d’aquest formulari d’adhesió.

Articles relacionats

Back to top button