GuineuetaTrinitat Nova

Fotografia i drets humans a Guineueta i Trinitat Nova

El 3er Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona ha muntat dues exposicions a Nou Barris que es poden visitar entre el 10 de desembre i el 10 de gener. Una sobre Palestina, situada al carrer Marie Curie, al barri de la Guineueta; i una altra sobre el feminicidi a Mèxic, situada a l’Institut Escola Trinitat Nova.

Enfrontaments entre la policia de Ciutat de Mèxic i manifestants feministes el 8 de març de 2020. Nayeli Cruz

El Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona està organitzat pel col·lectiu Más Retina, l’Associació Catalana per la Pau i l’International Action for Peace i vol oferir una mirada al voltant dels problemes globals i les causes que els originen, utilitzant la fotografia com a eina per avançar cap a majors nivells de justícia social, sostenibilitat ambiental i l’exercici de tots els drets en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU.

En aquesta tercera edició han rebut 5.970 imatges, distribuïdes en 398 projectes, fets per 353 fotògrafes de 55 nacionalitats diferents. De tots els projectes presentats n’han seleccionat 10 guanyadors que, junt amb dos projectes escollits especialment, conformen la dotzena d’exposicions repartides per tots els districtes de la ciutat, a peu de carrer, amb un total de 140 fotografies de gran format. Les dues exposicions a les que el festival dedica enguany un atenció especial són la que tracta sobre el Kurdistan i la que tracta sobre Palestina, que és la que està exposada al barri de la Guineueta.

El Festival es complementa amb conferències, visites guiades i tallers escolars sobre fotoperiodisme i drets humans; i tindrà la presència de fotògrafes reconegudes com Santi Palacios, Lys Arango o la hispano-palestina Maysun, entre d’altres.

Feminicidi a Trinitat Nova

L’exposició instal·lada a l’Institut Escola Trinitat Nova, a la cantonada dels carrers Pedrosa i Chafarinas, es titula ‘Ni una más’, és obra de la fotògrafa mexicana Nayeli Cruz Bonilla i tracta sobre aquesta xacra que pesa sobre les dones d’aquest país centreamericà.

L’Institut Nacional d’Estadística i Geografia mexicà (INEGI) calcula que més del 60% de les dones a Mèxic han patit algun tipus de violència de gènere al llarg de la seva vida. El país té una de les taxes de feminicidi més altes del món, amb una estimació de deu dones assassinades cada dia. La lluita feminista als carrers de Mèxic és una resposta a la violència generalitzada que enfronten les dones. Segons l’INEGI, un total de 3.800 dones van ser assassinades de manera violenta al país el 2022. En l’actualitat, aproximadament un de cada quatre assassinats de dones a Mèxic es classifica com a feminicidi. La majoria d’aquests casos continuen sense resoldre. La lluita de les dones és fonamental per crear consciència sobre el tema i pressionar el govern perquè prengui mesures.

Nayeli Cruz Bonilla va estudiar psicologia a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Va guanyar el segon lloc al concurs llatinoamericà “Mujeres fotógrafas LATAM” el 2019. La seva obra forma part del catàleg “LAF8 Fotografia Llatinoamericana” de l’Associació Nord-americana d’Il·lustració i Fotografia. Va rebre una menció al POY LATAM 2023 a la categoria Sèrie Vida Quotidiana amb l’obra “Hambre en Guatemala”, menció a la categoria Drets Humans amb l’obra “Amputados de la Bestia” i menció a la categoria Notícies Úniques. Va ser guanyadora del tercer lloc a la categoria “Cuidador” del POY LATAM 2021. El seu treball ha estat exposat a Mèxic, Colòmbia, París, Leipzig i Nova York i ha estat publicat en diversos mitjans. Actualment col·labora amb el diari El País.

Susana Montes Rodríguez, mare de María Guadalupe Montes, víctima de feminicidi, a la trobada Red Mesa de Mujeres, a Ciudad Juárez, Chihuahua, el 26 de gener de 2022. La ciutat és una de les més perilloses per a les dones, amb una de les tases de feminicidis més alta, molts carrers no tenen il·luminació ni vigilància. Nayeli Cruz.
Antigues creus roses col·locades al terreny on van ser localitzats els cossos sense vida de vuit dones en el cas “campo algodonero” a Ciudad Juárez, Chihuahua, el 24 de enero de 2022. Nayeli Cruz.
Una dona als afores del Palacio Nacional a Ciutat de Mèxic, durant la commemoració del dia internacional contra la violència cap a les dones, el 25 de novembre de 2020. Nayeli Cruz.
Integrants del Frente Nacional Ni Una Menos es van manifestar la madrugada de l’11 de setembre de 2020, a l’exterior de la Comisión Nacional de Derechos d’Ecatepec, després de saber que els col·lectius feministes que l’havien ocupat van ser desallotjats i detinguts violentament per la policia estatal, després de set dies d’ocupació. Nayeli Cruz.

Palestina a la Guineueta

A iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau, el barri de la Guineueta acull l’exposició que el festival dedica a la situació de Palestina, un poble que pateix una devastació insuportable amb milers i milers d’assassinats de civils, gairebé la meitat infants. Al carrer de Marie Curie 18-20 es poden veure les imatges que mostren com és, des de fa anys, viure sota l’ocupació i l’apartheid israelià. La mostra compta amb la col·laboració del Centre de Primera Acollida, les usuàries del qual s’han fet seva l’exposició i ajuden a cuidar-la; part d’aquesta exposició va ser vandalitzada l’any passat quan estava exposada a Gràcia.

Precisament la part que va patir desperfectes l’any passat és la del fotoperiodista català Víctor Cabo, titulada ‘Fills de l’Apartheid’, que va ser un dels treballs guanyadors de la passada edició del festival. Enguany es torna a exposar per aquest motiu i per la situació que viu Palestina actualment. Víctor Cabo aprofundeix sobre la segregació sistemàtica que viu el poble palestí per fer visible els crims contra la població, on infants i adolescents són, des de sempre, un dels objectius dels atacs d’Israel. El fotoperiodista català va estar al Casal de Joves de la Guineueta, el dilluns 11 de desembre, fent una xerrada sobre el seu treball de documentació, centrat en les infàncies palestines, entenent que son aquestes infants i joves, les que més pateixen les conseqüències.

L’altre part de l’exposició es titula ‘Viure sota l’ocupació’ i és obra de les fotògrafes palestines Samar Hazboun i Fatima Shbair, el fotògraf palestí Osama Silwadi i l’espanyol Diego Ibarra. Aquest treball mostra com la societat palestina fa front a l’ocupació d’Israel des de fa anys, víctima d’una vulneració sistemàtica dels seus drets.

Un nen palestí davan del mur imposat per Israel. Samar Hazboun.
Seguidors de la resistència d’Hezbollah durant una protesta a Beirut l’11 de desembre de 2017 contra la polèmica decisió del llavors president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel. Diego Ibarra Sánchez.
Infants palestins sostenen espelmes durant una concentració enmig de les ruïnes de cases destruïdes pels atacs israelians, a la franja de Gaza, al nord de Beit Lahia, el 25 de maig de 2021. Els residents de Gaza van tornar a les cases danyades i destruïdes mentre semblava que l’alto el foc entre Israel i Hamàs es mantenia. L’alto el foc va posar fi a onze dies de combat que van matar més de 250 palestines, moltes d’elles dones i infants, i 13 israelianes. El conflicte va començar el 10 de maig després de l’augment de les tensions a Jerusalem Est i els enfrontaments al recinte de la mesquita d’Al Aqsa. Fatima Shbair.
Una mare palestina consola la seva filla. Samar Hazboun.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button