Roquetes

El CAP de Roquetes en situació crítica

Concentració veïnal a les portes del CAP el passat 7 de febrer.

L’Associació de veïns i veïnes de Roquetes, les usuàries i el personal sanitari denuncien que la situació del CAP de Roquetes és crítica. Ja fa temps que denuncien l’impacte negatiu de les retallades en l’atenció primària i la sobresaturació que pateix aquest CAP, però ara la falta de personal mèdic ja ha arribat al límit. El sindicat de Metges de Catalunya marca aquest CAP com un dels més afectats per la falta de substituts en medicina familiar i comunitària, cosa que el té ofegat per la falta de reforços. L’associació veïnal denuncia que falten metges i metgesses, fins al 50% del personal, ja que només estan cobertes set de les catorze places que hi toquen per la població que han de cobrir. Aquesta falta de personal té diversos motius, com baixes de llarga durada o jubilacions. Tant l’entitat veïnal com les treballadores denuncien que el personal que hi continua treballant es veu obligat a doblar jornades i multiplicar els esforços, cosa que fa que es trobin «al límit de les seves possibilitats i de la seva salut física i mental», segons declaracions fetes a Betevé. L’AV també denuncia que les llistes d’espera per ser atesos és d’un mes i que les autoritats responsables no hi estan posant remei.

Per tots aquests motius i per sumar esforços per tal de començar les mobilitzacions veïnals per reclamar que el CAP torni a funcionar correctament, l’Associació de veïns i veïnes va convocar una concentració i una assemblea informativa urgent davant del CAP el passat dimecres 7 de febrer a les 18:30 de la tarda. Aquesta concentració va comptar amb una participació multitudinària de més d’un centenar de persones, es va informar les veïnes de la situació i es va aplaudir la tasca de les treballadores del CAP. Abans de l’assemblea algunes representants del Departament de Salut es van reunir amb les entitats veïnals i es van mostrar disposades a posar remei a la situació crítica del CAP, informant que han posat en marxa un procés de selecció per contractar més personal. Però de moment només han posat alguns «pegats», denúncia Juanjo Martos des de l’associació veïnal de Roquetes, que continua reclamant que s’han de tenir cobertes les 14 places que corresponen a l’equip del CAP.

La Coordinadora SAP-Muntanya, per la seva part, plataforma que agrupa entitats veïnals en defensa de la salut dels districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó, també està donant suport a la lluita de les veïnes de Roquetes en la defensa del CAP del barri. SAP-Muntanya es va posar en contacte amb el Departament de Salut a través de la Secretaria de Participació. La responsable, Carme Beltran, es va posar en contacte amb elles i es va comprometre a fer indagacions i comunicar-ne els resultats, però la coordinadora encara està esperant aquest retorn. Després van insistir enviant una carta a la directora de Primària del Departament de Salut, Núria Nadal i denunciant la situació a les seves xarxes socials. La coordinadora informa que l’Institut Català de la Salut ha convocat a l’Associació de veïns i veïns de Roquetes a una reunió el 21 de febrer per informar de les mesures que duran a terme per revertir la falta de personal mèdic al CAP de Roquetes. Finalment, la coordinadora SAP-Muntanya avisa que el que està passant a Roquetes pot passar a qualsevol altre centre d’Atenció Primària del territori.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button