Nou Barris

Nou Barris i Comunalitat: aterrant una idea energitzant

Comunalitat, comunitat, teixir vincles, suport mutu, xarxa veïnal. Paraules que la gran majoria de la població hi estaria d’acord (en cas que no, tenim un problema de base), però fàcilment ens podem perdre en el relat, els escrits i les proclames. Què signifiquen totes aquestes paraules portades a la pràctica? Les estem portant a la pràctica? Realment les sabem portar a la pràctica?

Si voleu un far de llum que us il·lumini potser haureu de recórrer a altres escrits o llibres, però alguna bombeta sí que podrem encendre i, si és de forma comunitària, millor. Així ho intentem posar en pràctica a Nou Barris.

Abans, recapitulem, què són les Comunalitats? Formalment, les Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que vol impulsar una organització més justa de l’economia, creant nous projectes econòmics que, des de l’autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l’impuls i l’enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu. I si, és un ajut econòmic de la Generalitat i això comporta tot un seguit de requisits, obligacions i metodologia, però, tal com està formulat, permet adaptar-nos al territori i poder donar resposta a les seves necessitats.

Aquest programa d’ajudes econòmiques ha permès crear 22 Comunalitats Urbanes arreu de Catalunya, és a dir, 22 conjunts d’entitats que porten a terme aquest impuls descrit abans. A Nou Barris en tenim una! L’entitat impulsora és la Fundació Pare Manel, a la qual ens hi hem ajuntat altres entitats que tenim el nom d’entitats activadores: Ètic Hàbitat, Azimut 360, Associació Expansió de la Xarxa Oberta (eXO), NOVACT – Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP – UAB). Potser hauràs vist “CU9B” en algun cartell, l’acrònim de Comunalitat Urbana de Nou Barris. 

Posant en pràctica una proposta energitzant

Apunteu-vos la data, 18 d’abril de 2024, el dia en què es presentarà la Comunitat Energètica impulsada per veïnes del barri de la Prosperitat, vinculades sobretot a l’Associació Veïnal de Prosperitat-Nou Barris i a la cooperativa de consum responsable Userda 9.

Des de la CU9B estem anant a les reunions i aportant coneixement i eines que poden ser útils per la comunitat. Ara tot just estem definint qui som, què volem i com ho volem fer i amb quins agents/entitats podríem comptar.

Una comunitat energètica pot prendre diverses formes o línies de treball, com podrien ser: la generació d’energia elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la reducció de la pobresa energètica, la mobilitat elèctrica compartida o la formació al veïnat en aspectes energètics, per posar uns exemples.

De moment han sorgit idees i ganes de posar-les en pràctica, però encara no ens hem marcat unes línies molt nítides a posar en marxa, però sí que des del grup promotor d’aquesta comunitat energètica es vol que se sumin més veïnes. I aconseguir cobertes i generar energia que sigui gestionada per la pròpia comunitat. Que la mateixa comunitat pugui decidir on fer una instal·lació d’energia solar i a quins habitatges o locals d’entitats anirà destinada l’energia generada. O que es puguin fer formacions gratuïtes per saber com llegir i entendre una factura elèctrica. O aconseguir un vehicle compartit amb les persones que formin part de la comunitat. O obtenir ajudes per rehabilitar energèticament alguns edificis. Idees que poden donar resposta a necessitats del veïnat, perquè totes necessitem energia. I perquè l’única forma d’encendre una bombeta, és que totes tinguem la possibilitat d’encendre’n una.

Articles relacionats

Back to top button