Porta

L’Ajuntament vol desnonar una veïna en situació de vulnerabilitat i el seu fill

El pròxim 1 de desembre hi ha dos desnonaments a Porta. Un d’ells és el tercer intent de fer fora una veïna. L’habitatge és propietat de l’antic Patronat de l’Habitatge (actual IMHAB), el qual es nega a oferir qualsevol solució a la Noemí i al seu fill de 9 anys.

Dos desnonaments a Porta divendres 1 de desembre.

Segons informa el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, l’Ajuntament de Barcelona vol desnonar una veïna del barri de Porta, tot i trobar-se ella i el seu fill de 9 anys en situació de vulnerabilitat. El pis és propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i havia estat llogat a través del desaparegut Patronat de l’Habitatge als avis de la Noemí. Ara, l’Ajuntament insisteix a fer fora aquesta veïna, encara que fins al dia d’avui ha pagat totes les mensualitats del lloguer. El pròxim 1 de desembre hi ha previst un nou intent de desnonament, el tercer des d’inicis d’any, i l’IMHAB es nega a negociar qualsevol alternativa residencial. Des del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris reclamen que s’aturi el desnonament i que es donin solucions perquè aquesta veïna pugui quedar-se al barri.

La Noemí denuncia que l’Ajuntament coneix perfectament la seva situació de vulnerabilitat social i que fins i tot va arribar a entregar la documentació demanada per l’IMHAB per a regularitzar la situació del pis on vivien els seus avis. Aquesta veïna assenyala, però, que va estar molts anys sense rebre resposta per part de l’administració fins que el febrer de 2023 li va arribar la primera notificació que hi havia un procediment de desnonament obert contra ella.

Des del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris consideren que l’IMHAB està actuant sota premisses racistes, ja que la Noemí forma part d’una família gitana. També denuncien que l’administració municipal s’ha negat a regularitzar el traspàs del pis dels seus avis cap a la Noemí, tot i que al mateix edifici s’han regularitzat situacions més complexes de traspàs d’habitatges.

Per aquest motiu, i davant la previsió d’intervenció de les forces de seguretat, el Sindicat crida a tot el veïnat de Porta i del districte de Nou Barris a defensar la casa de la Noemí el pròxim 1 de desembre. Volen que ella i el seu fill puguin viure a prop de la seva comunitat.

Cronologia dels fets

A l’habitatge on actualment viuen la Noemí i el seu fill, al barri de Porta, hi van viure els últims dies de la seva vida els seus avis i, posteriorment, la seva tieta, una persona amb un alt grau de discapacitat i dependència. La Noemí explica que la seva tieta no va rebre cap mena de suport per part dels serveis socials a l’hora de fer el traspàs correcte del contracte del pis, que encara continuava a nom del seu avi.

Un cop va morir la seva tieta, la Noemí i el seu fill van entrar a viure a aquest pis, al carrer Manuel Sanchis i Guarner, l’any 2018. A partir d’aquell moment, aquesta veïna relata com des de l’administració municipal van començar a pressionar-la i li van demanar tota la documentació necessària per, suposadament, poder estudiar el seu cas.

Tot i això, al llarg de molts anys la Noemí no va rebre cap notícia sobre el procés, fins que el febrer de 2023 li va arribar directament una carta on se la notificava que s’havia obert un procés de desnonament en contra d’ella. Això encara que ella ha continuat pagant les mensualitats del lloguer al llarg de tots aquests anys.

Aquell primer intent de desnonament, a inicis d’any, va ser aturat gràcies al suport veïnal i d’una familiar de la Noemí i es va poder endarrerir per la via legal. No obstant això, el segon intent de desnonament no va trigar a arribar i llavors va ser l’organització del veïnatge a través del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris el què va aconseguir aturar el desnonament a la porta de l’habitatge.

Fa uns mesos, però, la Noemí va rebre la notificació de la tercera data d’intent de desnonament el pròxim 1 de desembre. L’Ajuntament de Barcelona s’ha negat a negociar el lloguer social, l’accés a la mesa d’emergència o qualsevol altra solució per a aquesta veïna i el seu fill. El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris anuncia que “no deixarem que l’Ajuntament deixi al carrer a aquesta veïna i el seu fill en ple hivern”.

Segon desnonament

A part d’aquest cas tan greu, també hi ha un altre desnonament previst pel pròxim divendres 1 de desembre al mateix barri de Porta. En aquest cas és a la plaça dels Jardins Alfàbia i qui desnona és Inversión ABC Flores. Des del Sindicat avisem que en els dies vinents confirmaran, a través de les seves xarxes socials, les hores a les quals es convocaran les concentracions per intentar aturar aquests dos desnonaments.

En el cas de la Noemí és el tercer intent de desnonament.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button