Turó de la Peira

La pediatria no és un luxe al Turó de la Peira

Manifestació del 25 d’octubre.

No és un luxe al Turó de la Peira ni enlloc. És el dret de les persones a rebre una atenció sanitària gratuïta i de qualitat. Però les veïnes del Turó ja fa mesos que s’han vist obligades a reclamar aquest dret.

L’inici del problema de la pediatria al CAP Turó

A la pandèmia van treure “provisionalment” el servei de pediatria del CAP Turó. Deien que ho feien per la seguretat de les usuàries, ja que aquesta àrea no comptava amb prou ventilació. Les 1.352 infants i adolescents que eren ateses al CAP van ser traslladades en bloc al CAP Rio de Janeiro, que està situat a 1,5 quilòmetres i que, a més, té una comunicació molt deficitària amb el Turó de la Peira.

El veïnat pensava que passat aquest període excepcional el servei seria reincorporat de nou a les instal·lacions on havia estat sempre. Avui dia, que la normalitat és absoluta i la covid està sota control, les autoritats sanitàries informen que el trasllat és definitiu.

Quan van començar les mobilitzacions, les veïnes pensaven que el problema era local, però és un problema estructural. Són molts els CAPs que a poc a poc perden el servei de pediatria. I és que la intenció de les administracions és, davant la manca de pediatres, centralitzar els recursos en pocs nuclis, allunyant les professionals de la ciutadania. És un pla que tenen per a tota Catalunya. Molts barris i pobles ja ho estan patint, però sembla que ho estan fent a poc a poc per a no cridar gaire l’atenció.

Des de feia anys se sabia que faltarien pediatres, per culpa d’una manca de planificació i unes condicions laborals precàries que fan poc atractiva la incorporació de professionals a l’atenció primària, que sovint opten per l’hospitalària. Tot i que ja sabien que faltarien professionals, l’única solució que van posar sobre la taula va ser treure el servei de pediatria dels barris.

L’inici de la mobilització veïnal

La iniciativa de començar un moviment per la pediatria va sorgir de l’AFA de l’escola El Turó, que va convocar una assemblea oberta per a tot el barri. A partir d’aquí altres entitats i veïnes es van unir conformant una plataforma de lluita anomenada Recuperem Pediatria al Turó. Aleshores van començar a tocar totes les portes de les entitats, associacions i agents del barri. Cal ressaltar que han tingut un suport molt important de tot el veïnat. Tots els col·lectius han participat d’alguna manera en les reivindicacions que han tingut lloc al barri.

Han fet una campanya de visibilització amb les comerciants dels barris, que han omplert els seus comerços d’eslògans de suport. D’altra banda, han dut a terme una campanya per posar queixes administratives, ja que des de les institucions deien que no havien rebut cap queixa formal i que, per tant, pensaven que la gent estava contenta amb el canvi. D’altra banda, això demostra que no tenen els mecanismes per veure com se sent la gent i com afecten les seves decisions.

Dues manifestacions han tingut lloc al barri, l’última el 25 d’octubre d’enguany. Totes dues amb una assistència molt nombrosa, a l’última cita van anar-hi unes 400 persones. I és que el tema de la recuperació de l’atenció primària de qualitat de les criatures als barris ha unit a tot el veïnat.

L’administració no aporta cap solució

El veïnat organitzat ha tingut dues reunions amb les direccions dels CAPs Turó i Rio de Janeiro, que han comptat amb la participació de diferents directius de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Les institucions no ofereixen cap solució. Mantenen que ara el servei és millor que abans, perquè en centralitzar els pocs recursos que tenen, el fan més eficient. D’altra banda, les professionals es troben millor amb aquest canvi, ja que estar juntes facilita la coordinació entre elles i, a més, els és més fàcil cobrir les baixes i les vacances.

Des de la plataforma es queixen que “l’actitud de les institucions ha estat molt paternalista, diuen que no podem tenir un pediatre a la cantonada de casa”. En aquest sentit, la directora de l’Associació Catalana de Pediatria, Anna Gatell, fins i tot ha declarat que les famílies fan un ús excessiu del servei i que cal saber quan s’han de portar les criatures i quan no, “culpabilitzant a les famílies del problema”.

Manifestació del 25 d’octubre.

La posició de la plataforma

Les veïnes organitzades a la plataforma saben que abans hi havia un sistema que amb recursos funcionava i que, si mantenir-lo fos una prioritat, continuaria funcionant.

Cal tenir en compte, diuen, que els barris afectats tenen unes característiques molt concretes que els fan més vulnerables. Tres de cada quatre veïnes són nouvingudes, que a vegades no coneixen la llengua i, per tant, no poden rebre una atenció telefònica, el que les fa més vulnerables a la pèrdua de proximitat del servei. Les veïnes del Turó de la Peira tenen una renda més baixa que la mitjana de Barcelona, els horaris de feina no són bons, les famílies nombroses són abundants, etc. Tot això fa que apropar de nou el servei de pediatria al barri sigui fonamental.

Hi ha estudis que comparen l’atenció primària de diferents països d’Europa. En alguns llocs està coberta per metges generalistes i no per pediatres. Aquests estudis revelen uns resultats molt similars, ja que fan palès que el més important no és l’especialitat, sinó altres factors, com que els infants comptin amb una professional de referència que no canviï, que conegui l’infant, la seva família i la seva comunitat, que hi hagi una activitat preventiva i de promoció de la salut.

Aquest model de centralització acaba amb els pilars que defineixen la qualitat d’una atenció primària. “Per tant, asseguren des de la plataforma, podem dir que les nostres criatures han perdut el seu dret a tenir una atenció sanitària integral de qualitat i de proximitat”. D’altra banda, també fan notar que “la pèrdua de l’atenció primària de qualitat afavoreix la sanitat privada, per les persones que s’ho puguin permetre”.

Properes passes

Des de la plataforma del Turó de la Peira estan impulsant un moviment més ampli amb tot el territori, articulant una resposta amb els diferents agents implicats i preocupats per l’atenció primària.

Han tingut una primera reunió amb diferents col·lectius, com poden ser la Focap, la Favb, Sap-Muntanya, la Marea Blanca, plataformes locals amb la mateixa problemàtica o persones de diferents partits que volen sumar, per fer un manifest conjunt i organitzar una acció entre totes.

El conseller de salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, va dir que el 15 de desembre faria públic el nou model de pediatria. Per això, la plataforma ‘Recuperem Pediatria al Turó’ vol donar una resposta territorial a la presentació del seu pla.

Manifestació del 25 d’octubre.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button