Ciutat Meridiana

‘Àixò no és Barcelona’, estrena comunitària a Ciutat Meridiana

El dijous 21 de desembre, al Centre Cívic Zona Nord, s’estrena la obra de teatre ‘Això no és Barcelona’.

Cartell de l’estrena.

No es tracta d’una obra qualsevol. És una obra única, creada des de zero per un grup de veïnes del barri que que s’han autobatejat com Compañía Tortilla con cebolla i que, des de fa mesos, s’han reunit cada dijous a la tarda al teatre comunitari de Ciutat Meridiana per donar forma a aquesta peça teatral.

La sinòpsis de la obra diu així: “Vet aquí que una vegada hi havia un conte tradicional que es va convertir en una obra de teatre. Veïnes i veïns de Zona Nord expliquen la peripècia d’una famosa princesa que necessita curar-se d’una malaltia molt greu… Serà possible salvar-la? ‘Això no és Barcelona’, un conte on res, ni ningú és el que sembla o diu ser”.

Aquesta obra original neix d’un projecte de teatre comunitari impulsat pel Centre Cívic Zona Nord i l’associació Sisme Creatiu i és una creació col·lectiva feta en base a les improvitzacions grupals de les participants. El procés ha estat acompanyat i dirigit per Anna López i Filipa Teixeira i va començar al mes de març de 2023. En la primera part del procés, les talleristes van proposar a les participants que, des dels jocs teatrals, exploressin tot el que significava per elles el seu barri, la comunitat, el veïnat, en definitiva l’imaginari que el grup tenia del barri. Al grup inicial, a poc a poc, s’hi van anar unint més persones. En la segona part van agafar tot el que havien recopilat durant la primera part del procés i, tenint en compte els aspectes que van resultar ser comuns a totes, van començar a construir la obra de teatre. El resultat és una peça inspirada en la famosa llegenda de la princesa de Torre Baró, però que parla del barri segons el punt de vista de les participants i també, en definitiva, de totes les persones que han participat en aquest procés creatiu comunitari.

Les artistes, veïnes de Ciutat Meridiana, són: Ángela Barriuso Benito, Antonia Codony, Carmen Risco, Goya Martín, José Cardero, Juan Cutillas Fortuny, Loli Sánchez, Manuel Torrico, Mari Cobacho, María José González, Marisa Guaras, Rafael Llorente i Rosa Miguel. La producció, direcció artística i dramaturgia ha anat a càrrec d’Anna López i Filipa Teixeira, membres de Sisme Creatiu. Aquesta entitat de professionals de les arts escèniques, la psicologia i la pedagogia, amb seu a Barcelona, es dedica a acompanyar persones i grups per promoure la salut emocional i relacional de la societat. A través de la facilitació de grups i les arts escèniques impulsen projectes artístics i formatius, fusionant recursos creatius amb elements de l’acció comunitària i el treball terapèutic. El procés de creació d’aquesta obra també ha comptat amb el suport de Trànsit Projectes, una organització de serveis culturals, socials i educatius que treballa mitjançant una xarxa d’entitats associades a Barcelona, Madrid i Santiago de Chile.

El Centre Cívic Zona Nord està situat al carrer Vallcivera 14, a Ciutat Meridiana, l’estrena de la obra és el dijous 21 de setembre a les 18h i l’entrada és gratuïta, així que, si no us voleu quedar sense plaça, podeu reservar les vostres entrades aquí.

Diferents moments del procés de creació de la obra.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button