Ciutat Meridiana

Desnonament a Ciutat Meridiana amb actuació violenta de la policia

Ahir, dimarts 6 de gener, un desmesurat dispositiu policial, compost per 8 furgons i uns 70 antiavalots dels Mossos d’Esquadra «armats fins les dents», van envair el barri de Ciutat Meridiana a les 8 del matí per desnonar a l’Amina i els seus dos fills, en Manal de 18 anys, i l’Acharf de 16, al carrer Pedraforca 33. L’Amina i els seus fills vivien en aquest pis des de fa 11 anys i el tenien ben cuidat i en bon estat, ella és una veïna activa al barri, implicada en les activitats veïnals. Ja havien patit diversos intents de desnonament i aquest ha sigut el definitiu.

Fins a cinquanta veïnes del barri han anat passant per la porta de l’edifici, seguint la crida de les entitats veïnals per intentar aturar el desnonament, cosa que no s’ha aconseguit. Quan ja ha quedat clar que el desnonament no es podria aturar, la gent s’ha resignat i l’Amina no ha tingut més remei que començar a treure les coses de dins del pis. Ella estava parlant amb el cap del dispositiu policial per pactar que els antiavalots esperessin a que vingués el camió per carregar les coses, quan han tingut llocs uns greus incidents que han acabat amb un veí atès a les urgències de la Vall d’Hebron. Eren ja les 11 del matí.

Actuació nefasta

Incomplint els protocols d’actuació establerts, els antiavalots han encerclat a la gent concentrada, tancant el cercle, apropant-se molt a la gent i gravant amb una càmera. Aleshores un grup de mossos ha actuat contra una veïna concentrada que també estava gravant. La gent concentrada els ha recriminat la seva actitud de provocació i violència, inclòs el president de l’Associació veïnal de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, que ha rebut una forta empenta i ha caigut d’esquena. Altres veïnes també han rebut cops i empentes, a conseqüència de les quals també han acabat per terra. Aleshores, un altre veí ha anat a ajudar al Filiberto i un dels mossos l’ha atacat per darrera, tapant-li la cara amb la caputxa de la dessuadora que duia posada, tirant-lo a terra, donant-li cops de puny i puntades de peu, trepitjant-li el cap i proferint insults com «fill de puta» i amenaces de denúncia. El propi cap del dispositiu policial, que estava parlant amb l’Amina, ha mostrat la seva sorpresa i el seu desgrat amb aquesta actuació. Finalment el veí agredit s’ha pogut aixecar i se n’ha anat directament al CAP des d’on l’han derivat a l’hospital de la Vall d’Hebron, on li han diagnosticat una luxació a la clavícula dreta, a part de diverses contusions.

El veí que ha hagut de ser atès a les urgències de la Vall d’Hebron.

Indignació veïnal

La indignació ha sigut majúscula entre les persones concentrades i les representants dels moviments veïnals. “Venen com si fóssim terroristes”, ha denunciat en Filiberto a Betevé. El president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana també ha explicat que la família es va acollir fa dos anys al programa Reallotgem de la Generalitat de Catalunya, destinat a llogar pisos buits a persones en situació d’emergència habitacional, i que aquest és un altre cas en què el programa no ha funcionat. “Esperaven un contracte i ara els ha arribat el desnonament”, diu Bravo a la televisió local de Barcelona. Per la seva part, Mariano Hernando, director del Centre Cruïlla, entitat referent de Ciutat Meridiana, ha explicat a Noubarris.info que el mossos «no han complert el protocol d’actuació» i que han fet una «actuació nefasta». Mariano denuncia que «no hi ha cap tipus de solució, ni mediació, ni reallotjament, ni lloguer social, ni es fa una feina de fons per treballar la problemàtica dels pisos propietat de fons voltor» i es pregunta si el que volen les institucions és que els pisos acabin com el del número 27 del mateix carrer Pedraforca, just al costat d’on s’estava fent el desnonament de l’Amina. Aquest pis ja va ser desnonat fa temps, és propietat d’un fons voltor i té la porta i les finestres tapiades.

Pis desnonat i tapiat al carrer Pedraforca 27.
Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button