Ciutat MeridianaTorre Baró

Queixes per les retallades en la dinamització esportiva a la Zona Nord

L’1 de desembre de 2023, l’empresa Serveis Esportius Asme SL es va fer càrrec del Servei de dinamització esportiva de la zona nord, substituint a la cooperativa Incoop, que tenia la concessió d’aquest servei des que l’Ajuntament de Barcelona el va crear l’any 2021.

Aquest servei dinamitza les pistes esportives del parc de l’Aqüeducte i del Campillo de la Virgen, amb tallers esportius i comunitaris per als joves i per a la gent gran dels barris de Torre Baró i Ciutat Meridiana, els dos barris amb les rendes per càpita més baixes de tot Barcelona.

Pancarta al parc de l’Aqüeducte. Hugo Fernández (Naciodigital)

El servei es va crear perquè s’hi estaven donant unes dinàmiques excloents, per exemple amb col·lectius que tenien el control d’algunes pistes o amb apostes il·legals en un entorn ple de canalla. A vegades aquestes dinàmiques esclataven en tensions entre el veïnat. En aquesta zona no hi ha casal de joves i, com apuntava a Naciodigital l’Antonio, veí del barri, de 61 anys: “Aquí tenim un problema perquè no donem opcions ni activitats als joves». El president de l’associació veïnal de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, va més enllà i afirma, al digital TotBarcelona, que han detectat un repunt de l’extrema dreta i l’aflorament de comportaments xenòfobs i racistes al barri. «Aquí tenim un problema de nens al carrer –diu– També hem notat un augment del consum de drogues». Per tant, es tracta d’un servei que va molt més enllà de l’aspecte esportiu, fent atenció directa a la comunitat a través de l’esport, cosa que ajuda a reduir la conflictivitat i millora la convivència entre els joves. Els tres dinamitzadors del projecte han fet una gran tasca social en uns barris on això és molt necessari. «Ens han fet cops de mà per trobar feina o ens han dit on havíem d’anar si teníem problemes amb l’habitatge o quan ens faltaven medicaments per a la nena” diu Celeste, veïna de Ciutat Meridiana, de 20 anys. «També m’ajuda amb el català» diu Marouane El Bihri, de 16 anys. En els seus pocs anys de funcionament, la iniciativa ha sigut un èxit.

Però, amb el canvi de govern al consistori barceloní, el nou equip, del PSC, va tornar a posar el servei a concurs públic, amb una sèrie de canvis importants en el plec de condicions. S’ha reduït la cobertura del servei de 365 a 260 dies, tancant els dilluns i dimarts i reduint la plantilla a dos persones durant els mesos d’hivern; els requisits professionals per accedir a les places han passat de mediadors i dinamitzadors a talleristes, baixant la categoria professional i, per tant, reduint els salaris dels treballadors; i el conveni del servei s’ha passat del sector social al del lleure, cosa que ha facilitat que Asme guanyi el concurs, ja que és una empresa dedicada a l’esport i no al treball social, com si que ho és Incoop.

D’aquesta manera s’ha deslligat el servei del seu vessant més social, cosa que amenaça d’acabar amb la bona tasca que s’havia fet fins ara, tal com denuncien, tant la CGT, sindicat on estan afiliats els tres treballadors, com les entitats veïnals dels barri afectats i les usuàries d’aquest servei.

Treballadors, entitats i usuàries ja fa mesos que es mobilitzen per reivindicar que el projecte continuï en les mateixes condicions que ho estava fent. “En una zona que necessita tantes coses, no pots anar minvant les iniciatives que ja funcionen. Així no es pot donar un servei en condicions», assegura Filiberto Bravo. L’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana va fer unes pancartes que deien “No a les retallades del servei de dinamització de la zona esportiva zona nord” i un dels grups de gent gran que fa ioga al parc també va fer una campanya de missatges de suport als treballadors.

L’Ajuntament considera que l’objectiu del nou plec de condicions és que els treballadors puguin estar operatius en els horaris amb més afluència als diferents espais, argumenta que la vessant social ja no és tan necessària perquè la conflictivitat ja ha baixat i perquè poden cobrir aquest aspecte amb l’equip de mediadors de carrer, i assegura que la nova concessionària té entre les clàusules fixades la subrogació del personal contractat en les mateixes condicions que fins ara. Però els treballadors asseguren que no és així i que la majoria dels conflictes es donen al vespre, a les hores de foscor, que son moltes més a l’hivern. «La sensació és que s’han volgut carregar el servei deixant que mori a poc a poc“, lamenta Albert Prats, excoordinador del projecte.

Excoordinador perquè arran d’aquestes retallades en el servei, l’Albert s’ha vist obligat a deixar la feina, mentre que un altre dels treballadors, l’Arnau, s’ha vist afectat per ansietat i ha hagut d’agafar la baixa, ja que durant aquests mesos han viscut moltes situacions de tensió. Per exemple, el dia abans de que sortís el nou concurs públic de la concessió del servei encara els hi estaven dient als treballadors que el servei continuaria i que fins i tot s’ampliaria a altres espais de la zona nord.

Finalment, el grup municipal dels Comuns va portar la qüestió al ple de l’Ajuntament, on va ser ràpidament desestimada i, el 21 de desembre, la van portar també al ple del Districte de Nou Barris, on hi van assistir els treballadors, veïnes i usuàries, que van preguntar perquè s’havien fet aquests canvis en un projecte que estava funcionant molt bé i van manifestar les seves queixes, tant pels canvis com ple fet de no haver estat consultades en cap moment.

Amb la teva aportació fem realitat noubarris.org

Articles relacionats

Back to top button